ΩΡΛ Παίδων Ακουολογία

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής Babyιδίως κατά τα δυο πρώτα χρόνια είναι απαραίτητη για την ευνοϊκή εξέλιξη του κεντρικού νευρικού ακουστικού συστήματος ως προς τη διάκριση των ήχων και την ακουστική μνήμη και συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους. 
Πρόληψη 
 • Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων είναι ευαισθητοποιημένος και ξεκινά τον έλεγχο ακοής πολύ νωρίς τις πρώτες ημέρες της γέννησης.
 • Πρωταρχικός σκοπός είναι η διάγνωση της βαρηκοΐας το πρώτο τρίμηνο και η έναρξη της θεραπείας και εφαρμογής ακουστικού βαρηκοΐας το πρώτο εξάμηνο γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα παιδιά αναπτύσσονται μετά με τις λιγότερες επιπτώσεις.
 • Καλέστε το γιατρό σας εάν το μωρό σας ή το μικρό παιδί εμφανίζει σημάδια απώλειας ακοής, όπως το να μην αντιδρά σε δυνατούς θορύβους, να μην  μιμείται ήχους, ή να μην μιλάει για την αναμενόμενη ηλικία.
 • Οι γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει όλα τα εμβόλια.
 • Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνουν με το γιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε φάρμακο. Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την έκθεση σε επικίνδυνες λοιμώξεις, όπως η ερυθρά και η τοξοπλάσμωση.
  Ακουόγραμμα μεγάλης παιδικής βαρηκοίαςακουστικά νεύρο αγωγιμότητος νευροαισθητήριος σε παιδιά
ΑΚΟΥΟΓΡΑΦΟΣ (μέτρηση ακοής)

Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.
 ΤΕΛΟΣ τα κλάματαΠαιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

Γρήγορη και άμεση ενδοσκόπηση του τυμπάνου σε δευτερόλεπτα για να μην κλάψει το παιδί και μετά προβολή του υπό μεγάλη μεγέθυνση σε οθόνη για  λεπτομερή ανάλυση και μελέτη.

 VideoωτοσκόπισηVideo ωτοσκόπιση
ble roi
siel

Δείτε για την μέση ωτίτιδα  του παιδιού σας                                                     Επίσης την εκκριτική ωτίτιδα  

και την εξωτερική ωτίτιδα και τα βουλωμένα αυτιά, του παιδιού σας

sielble roi
ΩΡΛ Παίδων Ακουολογία
Παιδική βαρηκοΐα

Ακουολογικές εξετάσεις


ΟΛΑ
BANERright_gradiant
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                                                                                       

Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

 

Ωτορινολαρυγγολογία παίδων - ΩΡΛ ΠΑΙΔΩΝ (Παιδο - ΩΡΛ)

 


Η Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία αντιμετωπίζει παιδιά, στα οποία είναι συχνές οι παθήσεις στα  αυτιά, τη μύτη και το λαιμό, όπως η αμυγδαλίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λοιμώξεις του αυτιού (μέση ωτίτις), ροχαλητό και διαταραχές του ύπνου σε συνδυασμό με προβλήματα ακοής και διαταραχές της ομιλίας χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική και τις πιο προηγμένες τεχνικές για τη χειρουργική θεραπεία.

Μερικά παιδιά με προβλήματα στα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό χρειάζονται ειδική φροντίδα αξιολόγηση και θεραπεία εξαιτίας περιπλοκών, επίσης κι αυτά με πιο ασυνήθιστες διαταραχές, όπως αναπνευστικά προβλήματα που αφορούν τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς, χρόνιες ασθένειες αυτιών και συγγενείς μάζες της κεφαλής και τραχήλου.

Σήμερα, έχουμε πρωτοποριακή χειρουργική που ασχολειται με την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων, της μύτης, των αεραγωγών και με άλλους τομείς που σχετίζονται με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Η Ωτορινολαρυγγολογία στα παιδιά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που έχουν σχέση με τον παιδικό οργανισμό, το μικρό μέγεθος των εξεταζομένων κοιλοτήτων, τη λιγοστή συνεργασία στην εξέταση, τη μεγάλη συχνότητα ορισμένων νοσημάτων(ωτίτιδα, ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, λαρυγγομαλακία), και τις συγγενείς διαταραχές όπως : η ατρησία του λάρυγγα, η ατρησία των ρινικών χοανών, η ατρησία των έξω ακουστικών πόρων, η απλασία η υποπλασία πτερυγίων, η συγγενής βαρηκοΐα, η υπερωϊοσχιστία (λαγώχειλο - λυκόστομα).

Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία και μάλιστα  στη διερεύνηση και μελέτη της παιδικής βαρηκοΐας. Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση σε παιδιά


Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση σε παιδιά


Διενήργησε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις σε μικρά παιδιά, όπως αμυγδαλεκτομή, αδενοειδεκτομή (κρεατάκια), μυριγγοτομή (αφαίρεση υγρού από το αυτί με παρακέντηση τυμπάνου και σωληνάκια),  αποκατάσταση σχιστιών (λαγώχειλο και λυκόστομα), κύστη Θυρεογλωσσικού πόρου - συρίγγιο, αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), βατράχιο(κύστη σιελογόνων αδένων στο έδαφος του στόματος), βραχύ(κοντό) χαλινό γλώσσας και χείλους, τραύματα γλώσσας, μύτης, πτερυγίων αυτιών, ξένα σώματα στόματος, μύτης, αυτιών, οισοφάγου και τραχείας φαρυγγικά αποστήματα και πολλών άλλων.
Τραχηλικές διογκώσεις στα παιδιά διαφορική διάγνωση


Τραχηλικές διογκώσεις στα παιδιά διαφορική διάγνωση

 
Τραχηλικές διογκώσεις στα παιδιά

Φαρυγγικά αποστήματα                                     Λαρυγγομαλακία                                                                                                                       
 
 
 
Η συχνότερη πάθηση στην Παιδιατρική Ωτορινολαρυγγολογία είναι η μέση ωτίτιδα. 
 
 

 Μέση ωτίτιδα στα παιδιά  

Με δύο λόγια
 

Η μέση ωτίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή του μέσου αυτιού συνήθως μετά από ρινίτιδα(κοινό κρυολόγημα), που είναι συχνότερη στα παιδιά, λόγω της κοντής ευσταχιανής και του ανεπαρκώς ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι κύριες αιτίες της μέσης ωτίτιδας είναι οι λοιμώξεις, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια) και η αλλεργική ρινίτιδα.

Επειδή συνήθως περνάει από μόνη της και χωρίς αντιβιοτικά, η θεραπεία αρχίζει με τη διαχείριση του πόνου και την παρακολούθηση.
Σε βρέφη κάτω των 2 ετων και ιδίως κάτω των 6 μηνών και σοβαρές περιπτώσεις μεγαλύτερων, με υψηλό πυρετό πάνω από 39 και έντονο και επίμονο πόνο, γενικώς απαιτούνται αντιβιοτικά.
Υποτροπιάζουσα ωτίτιδα, χρόνια μέση ωτίτιδα, και επίμονο υγρό στο μέσο αυτί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής και άλλες σοβαρές επιπλοκές, και να χρειασθούν εγχείρηση.

 

οξεια μεση ωτιτιδα

οξεία μέση ωτίτιδα,ωτοσκόπιση

 
 
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό 

        Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν:

 • Το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών και ιδίως κάτω των 6 μηνών
 • Ο πόνος, πυρετός, ευερεθιστότητα δεν βελτιωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες
 • Το παιδί φαίνεται πιο άρρωστο από μια απλή λοίμωξη του αυτιού
 • Το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό  πάνω από 38,5C και έντονο πόνο Έντονος πόνος που σταματά ξαφνικά και βγαινει υγρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ρήξη τυμπάνου
 • Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
 • Το παιδί σας έχει ιδιαίτερα σοβαρή κεφαλαλγία, ζάλη, πρήξιμο γύρω από το αυτί, ή σύσπαση των μυών του προσώπου
Ενδοκροταφικές και ενδοκρανιακές επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας
Ενδοκροταφικές και ενδοκρανιακές επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας

περισσότερα για την μέση ωτίτιδα των παιδιών....

  

Κάνετε κλίκ σε ότι σας ενδιαφέρει.

 

 

 

                                                                                                                       

 

 

 

ΑΚΟΥΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

 


Η παιδοακουολογία ασχολείται με τον έλεγχο και την μέτρηση της ακοής των παιδιών. Έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη συνεργασία των παιδιών και έτσι απαιτεί υπομονή και ταλέντο. Χρειάζεται γνώση, πείρα, και σύγχρονος πολύπλοκος και ακριβός εξοπλισμός που τον διαθέτει το εργαστήριό μας.
Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού.
Τα τελευταία χρόνια οι Ωτοακουστικές Εκπομπές μας δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την ποιό κάτω απλή και αποδοτική διαγνωστική τακτική για 
τον έλεγχο ακοής των παιδιών.

ωτοακουστικών εκπομπών(ΟΑΕs)
Κατά τον έλεγχο ακοής των βρεφών και παιδιών, καταγραφή φυσιολογικών ωτοακουστικών εκπομπών(ΟΑΕs) αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι το έξω, το μέσο, και το έσω αυτί λειτουργούν φυσιολογικά. Αν δεν καταγράφονται (ΟΑΕs) γίνεται τυμπανόγραμμα.τυμπανόγραμμα


Αν από το τυμπανόγραμμα (τύπου Β) και την ωτοσκόπηση προκύπτει εκκριτική ωτίτιδα δίνονται οδηγίες για θεραπεία και παρακολούθηση. ακουστικά προκλητά δυναμικά(ABR)

Αν όμως το τυμπανόγραμμα είναι τύπου Α τότε η μη έκκληση ΟΑΕs σε καθαρό μέσο αυτί μας βάζει την υπόνοια για μια έστω και μικρού βαθμού νευροαισθητήριο βαρηκοΐα και κάνουμε πληρέστερο έλεγχο με ακουστικά προκλητά δυναμικά(ABR), 

ηχητικά αντανακλαστικά

ηχητικά αντανακλαστικά
, και


παιχνιδοακουομετρία  


παιχνιδοακουομετρία.


οπτικώς ενισχυμένη συμπεριφεριολογική ακοομετρία
ή οπτικώς ενισχυμένη συμπεριφεριολογική ακοομετρία


Μέθοδος για τον έλεγχο νεογνών
Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών

                                                                        

  περιληπτικά                                                                   αναλυτικά

 

 

        

Τυμπανογραμμα ΠαιδιΕλεγχος ακοης νεογνοΕλεγχος ακοης παιδι

   

Παιδική βαρηκοΐα περιληπτικά


Bαρηκοΐα ονομάζεται η οποιουδήποτε βαθμού απώλεια ακοής. Eίναι γνωστό ότι οι βαρηκοΐες διακρίνονται ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης σε 

- Βαρηκοΐες αγωγιμότητος, όταν η βλάβη αφορά στο έξω και μέσο αυτί όπου γίνεται η αγωγή και ενίσχυση του ήχου.
- Bαρηκοΐες νευροαισθητήριες ή αντιλήψεως, όταν οι βλάβες αφορούν στον κοχλία και στο ακουστικό νεύρο.
- Mικτές βαρηκοΐες, όταν αφορούν και στα 2 συστήματα τόσο στο σύστημα αγωγής όσο και στο σύστημα ανάλυσης και σε
- Kεντρικές βαρηκοΐες, όταν οι βλάβες εντοπίζονται στο εγκεφαλικό στέλεχος και σε φλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου όπου γίνεται η αντίληψη και μετάφραση του ήχου.

Eπιπλέον, οι βαρηκοΐες ανάλογα με το βαθμό απώλειας της ακοής που προκαλούν διακρίνονται σε: 

- ήπιες, όταν η απώλεια της ακοής κυμαίνεται από 20-50 db,
- μέτριες, όταν η απώλεια είναι 50-70 db και
σοβαρές, όταν η απώλεια ακοής είναι μεγαλύτερη των 70 db.


Οι "βαρηκοΐες αγωγιμότητας" που οφείλονται σε βλάβες του μέσου ωτός,
απώλεια ακοής βαρηκοΐα αγωγιμότητας έλεγχος ακοής ακουόγραμμα
 προκαλούν:- απώλεια ήχων χαμηλής συχνότητας,- μικρές απώλειες της ακοής (έως 65db) και - δεν προκαλούν κώφωση. 

ελάττωση της ακοής παιδιών βαρηκοΐα από οξεία μέση ωτίτιδα η εκκριτική ωτίτιδαAντίθετα, οι "βαρηκοΐες αντιλήψεως" που οφείλονται σε βλάβες του έσω ωτός καιΠαιδική βαρηκοΐα νευροαισθητήρια αντιλήψεως ακουομετρία του ακουστικού νεύρου προκαλούν:
- απώλεια ήχων υψηλής συχνότητας και
- βαρηκοΐες κάθε βαθμού έως πλήρη κώφωση.


 
Καθυστέρηση ομιλίας παιδιού συγγενής βαρηκοΐα νευροαισθητηριακή απώλεια ακοήςΛειτουργία της ακοής

 

Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα, το έξω αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί. Κάθε τμήμα επιτελεί συγκεκριμένη λειτουργία ώστε τα ηχητικά κύματα(μεταβολή της πίεσης του αέρα) να μετασχηματίζονται σε ηλεκτρικούς παλμούς που ο εγκέφαλος μπορεί να κατανοήσει. Το έξω αυτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί μέσω του ακουστικού πόρου στο μέσο αυτί. Το μέσο αυτί ενισχύει τον ήχο και τον μεταδίδει στο έσω αυτί. Το έσω αυτί μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο. • Ο ήχος εισέρχεται στο εσωτερικού του αυτιού και δονεί το τύμπανο.
 • Το τύμπανο πάλλεται ανάλογα με τον ήχο.
 • Οι ηχητικοί παλμοί μεταβιβάζονται μέσω των ακουστικών οσταρίων στον κοχλία.
 • Οι ηχητικοί παλμοί μεταφέρονται στο υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό του κοχλία.
 • Οι κινήσεις του υγρού κάμπτουν τα τριχοειδή κύτταρα. Τα τριχοειδή κύτταρα δημιουργούν νευρικές ώσεις που προσλαμβάνονται από το ακουστικό νεύρο. Τα τριχοειδή κύτταρα στο ένα άκρο του κοχλία αναμεταδίδουν τους ήχους χαμηλού τόνου (πρίμα), και τα τριχοειδή κύτταρα στο άλλο άκρο τους ήχους υψηλού τόνου (μπάσα).
 • Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.


 •  
   
       
                                                  
        
  εξω μεσο εσω αυτι

    έξω αυτί       μέσο αυτί   έσω αυτί

   
   
  Περισσότερα..... για την Λειτουργία της ακοής  


  Παιδική βαρηκοΐα 

  Η ελάττωση της ακοής των παιδιών συνήθως οφείλεται σε βαρηκοΐα από οξεία μέση ωτίτιδα η εκκριτική ωτίτιδα, και με την ανάλογη θεραπεία, η ακοή αποκαθίσταται πλήρως.
  Όμως υπάρχουν από την άλλη οι περιπτώσεις βαρηκοΐας που δεν θεραπεύονται και είναι συνήθως συγγενής, δηλαδή το παιδί γεννιέται έτσι, και σπανιότερα επίκτητες. Στη χώρα μας 3 με 4 παιδιά στα χίλια γεννιούνται με βαρηκοΐα,τα μισά δε από αυτά έχουν νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας προώρων νεογνών, ενώ ένα στα χίλια έχει πολύ μεγάλη βαρηκοΐα (κώφωση).
  Είναι πολύ σημαντικό η βαρηκοΐα να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να εφαρμοσθούν τα μέτρα εκείνα, που θα επιτρέψουν στο παιδί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του και να αναπτύξει λόγο.
  Πρωταρχικός σκοπός είναι η διάγνωση της βαρηκοΐας το πρώτο τρίμηνο και η έναρξη της θεραπείας και εφαρμογής ακουστικού βαρηκοΐας το πρώτο εξάμηνο γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα παιδιά αναπτύσσονται μετά με τις λιγότερες επιπτώσεις.
  Για το λογο αυτό πρέπει να εξετάζονται όλα ανεξαιρέτως τα νεογνά μετά τις πρώτες ημέρες της γέννησής τους με ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕs) κατά τη σύγχρονη διεθνή πρακτική.
  Υπάρχουν όμως και τα νεογνά υψηλού κινδύνου όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχει συγγενής βαρηκοΐα, και  ο έλεγχος ακοής είναι απαραίτητος.

     Νεογνά υψηλού κινδύνου
   
  • Κληρονομικό ιστορικό βαρηκοΐας.
  • Συγγενείς μητρικές λοιμώξεις (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός κ.ά.).
  • Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και σύνδρομα που συνοδεύονται από βαρηκοΐα(Downs, Alport, Crouzon, κλπ.).
  • Προωρότητα.
  • Βάρος γέννησης μικρότερο από 1.500 γρ.
  • Χαμηλό Apgar score (αριθμοί που δίδονται από τον παιδίατρο κατά τη γέννηση, και αναφέρονται στο επίπεδο της γενικής υγείας του νεογέννητου).
  • Ίκτερος που απαιτεί αφαιμαξομετάγγιση.
  • Μηνιγγίτιδα.
  • Υδροκέφαλος.
   • Ασφυξία κατά τον τοκετό.
  • Αναπνευστήρας πάνω από 10 μέρες.
   
  Απαραίτητος θεωρείται επίσης ο έλεγχος ακοής σε μεγαλύτερα παιδιά στις εξής περιπτώσεις:

  • Κληρονομικό ιστορικό βαρηκοΐας.
  • Δεν τα ενθουσιάζουν παιχνίδια που κάνουν θόρυβο.
  • Δεν εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους (οι λέξεις μαμά και μπαμπάς δεν είναι αρκετές).
  • Καθυστέρηση ομιλίας
  • Θέλει πολύ δυνατά την τηλεόραση
  • Πολλές ωτίτιδες, ιδίως πριν τον 18 μήνα
  • Λοιμώξεις που επηρεάζουν την ακοή όπως μηνιγγίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, κυτταρομεγαλοϊός, γρίπη.
  • Ωτοτοξικά φάρμακα
  Μειωμένη απόδοση στο σχολείο
  • Μαθησιακές διαταραχές

   

  Δείτε    και την Παιδική βαρηκοΐα αναλυτικά

   

   

   

  ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ   Πότε πρέπει να μιλήσει ένα παιδί; Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς στους ειδικούς. Σε περίπτωση μάλιστα που γίνει 3 ετών και δεν έχει μιλήσει, η ανησυχία των γονέων μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

  Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο γενικό πληθυσμό, έδειξαν ότι το 4% των παιδιών σε αυτήν την ηλικία παρουσιάζει καθυστέρηση στο λόγο, ενώ τα αγόρια δυσκολεύονται να μιλήσουν σε σύγκριση με τα κορίτσια.

  Υπάρχουν αιτίες που το παιδί δεν έχει μιλήσει μέχρι αυτήν την ηλικία. Για παράδειγμα μπορεί να μην είναι ακόμη ώριμοι οι μύες του στόματος και έτσι το παιδί να δυσκολεύεται να προφέρει κάθε φθόγγο. Ίσως το περιβάλλον που μεγαλώνει να είναι προβληματικό και να έχει μπλοκαριστεί. Όταν βέβαια εννοούμε προβληματικό αυτό μπορεί να συμπεριλάβει μία μετακόμιση, ένα άλλο αδελφάκι που ήρθε στην οικογένεια αλλά και κάποιο ξαφνικό πένθος.
  Η σοβαρότερη όμως αιτία που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα είναι η βαρηκοΐα.

  Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ενδείξεις, τις οποίες μόλις παρατηρήσετε στο παιδί σας θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό. Ποιες είναι αυτές;

  • Όταν το παιδί επικοινωνεί μόνο με νοήματα
  • Δεν συλλαβίζει ή δε λέει λέξεις όπως μαμά και μπαμπά
  • Ο λόγος του δεν είναι κατανοητός από τους γύρω του
  • Όταν του λέμε κάτι, για παράδειγμα «φέρε τα παιχνίδια σου», και εκείνο δεν ακολουθεί τις οδηγίες ή τις εντολές
  • Όταν δεν συνδυάζει λέξεις
  • Όταν δεν απαντά σε ερωτήσεις τύπου «ναι – όχι»
  • Δεν αναγνωρίζει τα βασικά χρώματα όπως το μπλε, το κόκκινο, το πράσινο


  Παιδιά με καθυστέρηση ομιλίας, δυσκολία στην άρθρωση, μαθησιακές διαταραχές.

  α. Η καθυστέρηση ομιλίας αποτελεί μία διαταραχή με συχνότερο αίτιο τη βαρηκοϊα. Για να μάθει ένα παιδί να μιλάει θα πρέπει πρώτα να μπορεί να ακούει και μάλιστα καλά. Δεδομένου ότι ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει στα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του γίνεται κατανοητό ότι κάθε παράγοντας, που επιβαρύνει την ακοή του, από μια επιμμένουσα ωτίτιδα με υγρό στο αυτί έως μια μόνιμη βαρηκοϊα προκαλεί σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας. Η καθυστέρηση ομιλίας πρέπει πάντα να εξετάζεται έγκαιρα.

  β. Παιδιά με δυσκολία στην άρθρωση του λόγου πρέπει να υποβάλλονται σε παιδοακουολογικό έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτεται βαρηκοϊα με αποτέλεσμα το παιδί να μην ακούει καθαρά αυτά που του λένε και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τα επαναλάβει και σωστά. Συνήθως αυτά τα παιδιά ξεκινούν λογοθεραπεία χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης ακουολογικός έλεγχος, που είναι  λάθος επιστημονικά.

  γ. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές. Το φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών είναι μεγάλο, αφού γίνεται κατανοητό ότι η μάθηση απαιτεί τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων και ιδιαίτερα της ακοής. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να υποβάλλονται σε παιδοακουολογικό έλεγχο και οπωσδήποτε σε διερεύνηση για πιθανές κεντρικές ακουστικές διαταραχές. 
  Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.
   
   
   

  Μέθοδοι διάγνωσης της απώλειας της ακοής

   

  H ακουομετρία είναι μια πολύπλοκη εξέταση που περιλαμβάνει διάφορα τεστ. Tα τεστ αυτά μπορεί να γίνουν με ή χωρίς τη συνεργασία αναλογα με την ηλικία του εξεταζόμενου και διαχωρίζονται σε υποκειμενικά και αντικειμενικά τεστ.

  Στην κατηγορία των υποκειμενικών τεστ,(υποκειμενική ακουομετρία), τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία με τον εξεταζόμενο(συμπεριφορικές δοκιμασίες), ανήκει το τονικό ακουόγραμμα, η φωνητική ακουομετρία ή παιχνιδοακουομετρία, η ανιχνευτική ακουομετρία κ.α. Εφαρμόζονται σε νήπια 2 χρόνων και μεγαλύτερα. 

  Τα αντικειμενικά τεστ(αντικειμενική ακουομετρία),περιλαμβάνουν την ακουομετρία αντίστασης(τυμπανομετρία), τα προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, και τις ωτο-ακουστικές εκπομπές. Εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που η συνεργασία με τον εξεταζόμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί, συνήθως σε βρέφη κάτω των 2 χρόνων.

   

   

  Ακουολογικές εξετάσεις παιδιών περιληπτικά

   

   

  Ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕs)

  Οι ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕs) είναι ήχοι χαμηλής έντασης που παράγονται φυσιολογικά από τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Εάν χορηγηθεί ήχος τα κύτταρα αυτά εκπέμπουν επίσης μία ηχητική απάντηση την οποία καταγράφουμε με ειδικό μικρόφωνο.  Παράγονται σε φυσιολογικά επίπεδα, σε φυσιολογική ακοή ή μικρού βαθμού βαρηκοΐα μέχρι 30 dB. Προσφέρουν, με αυτόν τον τρόπο, μία άμεση εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης του οργάνου της ακοής.
  Η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο καταγραφής για να διαπιστώσουμε την παρουσία ή όχι της κοχλιακής λειτουργίας αν και η ανάλυση μπορεί να επιτελεστεί και για ιδιαίτερες συχνοτικές περιοχές του κοχλία.
  Οι ωτοακουστικές εκπομπές(ΟΑΕ) δε μπορούν να περιγράψουν πλήρως τ'ακουστικά κατώφλια(ουδό) ενός ατόμου, όμως βοηθούν σημαντικά την επικύρωση ή αμφισβήτηση άλλων μετρήσεων.
  Είναι γρήγορη ανώδυνη και αντικειμενική εξέταση ακοής ιδανική για παιδιά.
  Για την εφαρμογή της μεθόδου εισάγεται στον ακουστικό πόρο καθετήρας(καλώδιο) με μαλακό εύκαμπτο άκρο που περιέχει μικρόφωνο και μινιατούρα ηχείου. Καθώς το βρέφος κοιμάται, ήχοι παράγονται από τον πομπό και καταγράφονται ακολούθως οι ακουστικές αποκρίσεις από τον κοχλία.

   
   

  Ακουστικά προκλητά δυναμικά

   
  Τα ακουστικά προκλητά δυναμικά είναι ηλεκτρονική αντικειμενική μέθοδος εξέτασης της ακοής, που καταγράφει τα ηλεκτρικά δυναμικά στα οποία μετατρέπονται τα ηχητικά κύματα στο ακουστικό νεύρο και τον εγκέφαλο.
  Είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας από τη γέννηση έως και τα 3 χρόνια της ζωής.
  Με τη μέθοδο αυτή καταγράφουμε με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο κεφάλι, τις απαντήσεις του ακουστικού νευρικού συστήματος σε διάφορες εντάσεις ήχου. Στο τέλος της εξέτασης γνωρίζουμε αν η ακοή του παιδιού είναι φυσιολογική ή αν υπάρχει βαρηκοΐα.
  Η εφαρμογή τους σε νεογνά και βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών θεωρείται πολύ αξιόπιστη και η εξέταση μπορεί να γίνει ακόμη και όταν το παιδί κοιμάται ή είναι σε ήπια καταστολή ή νάρκωση (για παιδιά που δε συνεργάζονται).
  Το παιδί πρέπει να κοιμάται. Αν είναι ξύπνιο, τότε οι κινήσεις του σώματος του, του στόματος και των βλεφάρων παράγουν παράσιτα τα οποία αλλοιώνουν το σήμα που θέλουμε να καταγράψουμε. Πολύ σπάνια μπορούμε να καταγράψουμε τα ακουστικά προκλητά δυναμικά σε παιδί που είναι ξύπνιο.

  Τυμπανομετρία 

   

  Αυτή η εξέταση μετρά την κίνηση του τυμπάνου. Η τυμπανομετρία είναι μία πολύ σημαντική εξέταση με την οποία μπορούμε με ακρίβεια να διαγνώσουμε την ύπαρξη υγρού πίσω από το τύμπανο, ιδιαίτερα στις δύσκολες και αμφίβολες περιπτώσεις. Διενεργείται με την είσοδο στο αυτί ενός μαλακού σωληνίσκου μέσω του οποίου εκπέμπεται ήχος. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αναπαριστάνεται γραφικά (τυμπανόγραμμα).
  Η συσκευή(τυμπανογράφος) μέσω ενός πλαστικού βύσματος του αυτιού, χορηγεί ήχο και αυξομειώνει την πίεση του αέρα στον έξω ακουστικό πόρο, αναγκάζοντας έτσι το τύμπανο να κινηθεί. Ο τυμπανογράφος μετρά την ανάκλαση του ήχου και καταγράφει(τυμπανόγραμμα) το πόσο καλά κινείται το τύμπανο και πόση είναι η πίεση στο μέσο αυτί και παράγει μια φυσιολογική καμπύλη
  (τύπου A).
  Οτιδήποτε εμποδίζει την φυσιολογική κίνηση του τυμπάνου( όπως το υγρό και η ωτίτιδα)παράγει παθολογική καμπύλη(πχ τύπου B)
  Η απόφραξη της ευσταχιανης σάλπιγγας(πχ από ρινίτιδα η κρεατακια) προκαλεί ελάττωση της πιέσεως στο μέσο αυτί και μετατόπιση της καμπύλης(τύπου C).
  Η μελέτη του ακουστικού αντανακλαστικού γίνεται επίσης με τον τυμπανογράφο.Στα παιδιά ανευρίσκεται ο ουδός(ελάχιστη ένταση ήχου)εκλύσεως των αντανακλαστικών και διαγιγνώσκεται η βαρηκοΐα αντιλήψεως
  Η ύπαρξη ή μη της νευροαισθητηριακής απώλειας της ακοής μπορεί να διαπιστωθεί με το τεστ του ακουστικού αντανακλαστικού αλλά ο βαθμός απώλειας δεν καθορίζεται με ακρίβεια.

   

  περισσότερα για την τυμπανομετρία....

   


  Aνιχνευτική ακουομετρία, τεχνική απόσπασης προσοχής, Παιχνιδοακουομετρία, και ακουομετρία οπτικής ενίσχυσης

   

  Αυτές οι μέθοδοι ακουομέτρησης εφαρμόζονται σε μικρά παιδιά όπου η συνεργασία επιτυγχάνεται με έμμεσο τρόπο.

  ανιχνευτική ακουομετρία εφαρμόζεται σε νεογέννητα και βρέφη (από τη γέννηση έως 6 μηνών). Στηρίζεται στα αυτόματα κινητικά αντανακλαστικά (κλείσιμο βλεφάρων, μορφασμοί στο πρόσωπο, ξύπνημα, κούνημα ποδιού κ.α) που δημιουργούνται μετά από ένα ηχητικό ερέθισμα. Ήχοι εντάσεως από 75dB και πάνω προκαλούν στα νεογέννητα αντανακλαστικές κινήσεις, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά και ήχοι χαμηλότερης έντασης δημιουργούν τις ίδιες αντιδράσεις.

  τεχνική απόσπασης προσοχής (από 6 έως 18 μηνών). Eίναι η δοκιμασία που χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 6 μηνών και μέχρι το 18ο μήνα. H δοκιμασία αυτή εκμεταλλεύεται το βασικό αναπτυξιακό χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας που συνίσταται στο ότι τα μωρά δε μπορούν να διατηρήσουν την προσοχή τους σε ένα ερέθισμα πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. 

  Η ομιλητική ακουομετρία. Eφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 2,5 χρονών. Bασίζεται στο γεγονός ότι σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά κατανοούν αρκετές λέξεις και έχουν την ικανότητα να υπακούουν σε απλές εντολές.
  Έτσι, τους ζητάμε με χαμηλή φωνή και καλύπτοντας με το χέρι μας το στόμα μας ώστε να μην κάνουν χειλεοανάγνωση, να μας δώσουν αντικείμενα ή εικόνες που έχουμε τοποθετήσει εμπρός τους. Συνήθως, χρησιμοποιούμε λέξεις που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους όπως π.χ. "δώσε μου την κούκλα" ή "δώσε μου την κούπα", ώστε να ελέγχουμε τη διακριτική τους ικανότητα σε παρόμοιες ηχητικά λέξεις.
  παιχνιδοακουομετρία δηλαδή το παιδικό ακοόγραμμα με μορφή παιχνιδιού εφαρμόζεται σε νήπια 2 χρόνων και μεγαλύτερα, είναι εύκολο, άνετο και ευχάριστο για τα μικρά παιδάκια που με αυτό τον τρόπο συνεργάζονται ιδανικά, αφού μετριέται η ακοή τους ενώ αυτά παίζουν.. Για παιδιά ηλικίας από 3 ως 7 ετών είναι η καλύτερη μέθοδος υπολογισμού της ακοής.Tο παιδί ανταποκρίνεται στο ηχητικό ερέθισμα μέσα από το παιχνίδι. Eδώ ο εξεταστής μαθαίνει στο παιδί ηχητικά παιχνίδια (παράδειγμα : κάθε φορά που ακούμε ήχο ρίχνουμε έναν κύβο στο κουτί). Yπάρχει ποικιλία παιχνιδιών στην παιχνιδοακουομετρία, τα οποία δημιουργούν ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εξεταστική ατμόσφαιρα για το παιδί και επιτυγχάνεται έτσι η λήψη τονικού ακουογράμματος.

  Επιπλέον χρησιμοποιείται ακουομετρία οπτικής ενίσχυσης (κινούμενα και φωτιζόμενα παιχνίδια με την ανταπόκριση του παιδιού στο ηχητικό σήμα), ακουομετρία αντίδρασης προσανατολισμού (παιχνίδια και στις δύο πλευρές ελέγχουν την εντόπιση). Οι συνομολογούμενες ανταποκρίσεις στο ακουστικό ερέθισμα παρέχουν ενίσχυση της μεθόδου που επιτρέπει μετρήσιμες αντιδράσεις και παράταση του ενδιαφέροντος για τις συνθήκες του τεστ από την πλευρά του εξεταζόμενου.

  Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ήχους που προέρχονται από τα μεγάφωνα ή ακουστικά. Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα μιλήσει με το παιδί και θα παίξει ήχους σε διαφορετικές συχνότητες. Όταν το παιδί γυρίζει στο σημείο από όπου προέρχεται ο ήχος, ένα κινούμενο φωτιζόμενο παιχνίδι θα ανάψει σε αυτή την πλευρά. 

  περισσότερα για την ανιχνευτική ακουομετρία  και την παιχνιδοακουομετρία..... 


   
   

  Παιδικό Ακουόγραμμα

   

   

  Με την εξέταση αυτή μετράμε την ακοή. Πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα, τους ακοογράφους.

  Με τη βοήθεια ακουστικών χορηγούνται ήχοι διαφόρων συχνοτήτων(από 250 έως 8000 HZ) προοδευτικά μειούμενης έντασης(από 0 έως 100 db).Το εξεταζόμενο παιδί όταν τους ακούει μας δίνει μία απάντηση ναι, ή σηκώνει το χέρι, ή πατάει ένα κουμπί.(Παιδικό τονικό ακουόγραμμα). Με μικρότερα παιδιά παίζουμε ένα παιχνίδι, πχ όταν ακούει τον ήχο να βάζει ένα αυγουλάκι μέσα στο καλαθάκι ή έναν κύβο μέσα στο κουτάκι(παιχνιδοακουομετρία). Σημειώνοντας το λιγότερο που ακούει δηλαδή την ελάχιστη ακουστή ένταση ήχου (=ουδός ακοής), σε κάθε συχνότητα σε ένα διάγραμμα, που στον άξονα χ είναι οι συχνότητες ενώ στον ψ η ένταση, προκύπτει το ακοομετρικό διάγραμμα ή ακοόγραμμα.

  Σε βρέφη, νήπια αλλά κι ενήλικες που για διάφορους λόγους βρίσκουν πρόβλημα να βάλουν ακουστικά οι ήχοι δίνονται ελεύθερα στο χώρο (Ακοομετρία ελευθέρου πεδίου) με τη βοήθεια ηχείων τοποθετημένων υπό γωνία 45 μοιρών ως προς το πρόσωπο του εξεταζόμενου. 

   
   
  Ακουόγραμμα μεγάλης παιδικής βαρηκοίαςακουστικά νεύρο αγωγιμότητος νευροαισθητήριος σε παιδιά
   Ακουόγραμμα


  Βρείτε εδώ με απλό τρόπο αν έχετε βαρηκοΐα
  http://www.earinfo.com/

                                   Μπάσα   Ι          Πρίμα          

  Στο ακουόγραμμά σας στα 20 db, τραβήξτε από αριστερά πρός τα δεξιά μία           οριζόντια γραμμή, όπως δείχνει η κινούμενη εικόνα. Αν όλα τα Χ (για το αριστερό αυτί) και όλα τα 0 (για το δεξί αυτί) πέφτουν πάνω από τη γραμμή που μόλις         τραβήξατε, έχετε φυσιολογική ακοή. Αν πέφτουν κάτω από τη γραμμή των 20 dB, έχετε μια απώλεια ακοής, και μάλιστα αν βρίσκονται αριστερά της κάθετης           γραμμής που αντιστοιχεί στα 1000 Hz έχετε απώλεια ακοής στις χαμηλές            συχνότητες (μπάσα) ενώ αν βρίσκονται δεξιά έχετε στις υψηλές συχνότητες           (πρίμα)                                                                                                             

  on-line free ακουόγραμμα-εκτίμηση ακοής
  Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.  περισσότερα για το Παιδικό ακουόγραμμα....

   
   

  Ομιλητική ακουομετρία

   
  Eφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 2,5 χρονών. Bασίζεται στο γεγονός ότι σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά κατανοούν αρκετές λέξεις και έχουν την ικανότητα να υπακούουν σε απλές εντολές.
  Έτσι, τους ζητάμε με χαμηλή φωνή και καλύπτοντας με το χέρι μας το στόμα μας ώστε να μην κάνουν χειλεοανάγνωση, να μας δώσουν αντικείμενα ή εικόνες που έχουμε τοποθετήσει εμπρός τους. Συνήθως, χρησιμοποιούμε λέξεις που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους όπως π.χ. "δώσε μου την κούκλα" ή "δώσε μου την κούπα", ώστε να ελέγχουμε τη διακριτική τους ικανότητα σε παρόμοιες ηχητικά λέξεις.

  χειλεοανάγνωση διακριτική ικανότητα σε ηχητικά λέξεις ομιλητική ακουομετρία

  Η ακουομετρία ομιλίας ενσωματώνει διάφορες τεχνικές που αξιολογούν την αντίληψη και κατανόηση στοιχείων της ομιλίας. Τρεις τέτοιες δοκιμασίες είναι ο ουδός αντίληψης ή αναγνώρισης της ομιλίας, ο ουδός επίγνωσης της ομιλίας και η υπερουδική αναγνώριση λέξεων. 
   
   
  Διάγραμμα ομιλητικής ακουομετρίας
   
    Διάγραμμα ομιλητικής ακουομετρίας
  Ι) βαρηκοΐα αγωγιμότητος  ΙΙ) κοχλιακή βλάβη  ΙΙΙ) οπισθοκοχλιακή βλάβη


  Oι υποκειμενικές αυτές μέθοδοι είναι πολύ χρήσιμες και έχουν αποδειχθεί στην πράξη αξιόπιστες και με μεγάλη ευαισθησία. Eίναι, όμως, χρονοβόρες και απαιτούν εμπειρία, γνώσεις και κόπο από αυτόν που τις κάνει.  Περισσότερα για την ομιλητική ακουομετρία......

                                                                                                                         


  Βραχύς χαλινός γλώσσας και χείλους


  Αν προσπαθήσετε να σηκώσετε τη γλώσσα προς τον ουρανίσκο θα παρατηρήσετε μία λωρίδα βλεννογόνου που διατρέχει σαν σύνδεσμος από τη μέση του εδάφους τους στόματος πίσω από τους κάτω κεντρικούς τομείς, κατά μήκος της κάτω επιφάνειας της γλώσσας προς την κορυφή της.
  Αυτός είναι ο χαλινός της γλώσσας. Σε κάποιους ασθενείς ο σύνδεσμος αυτός είναι αρκετά κοντός ώστε να προκαλείται το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας. 
  Η αγκυλογλωσσία είναι μια κατάσταση όπου η γλώσσα λόγω κοντού χαλινού, δεν έχει την δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις όπως η προβολή της γλώσσας προς τα έξω και η ανύψωση της γλώσσας προς το φατνιακό τόξο και τον ουρανίσκο. Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί δεν μπορεί να κινήσει καθόλου την γλώσσα του. Ένα βρέφος το οποίο εμφανίζει κοντό χαλινό της γλώσσας δυσκολεύεται πολύ κατά τον θηλασμό, καθώς η γλώσσα λόγω περιορισμένης κίνησης δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος.


  βραχύς χαλινός γλώσσας κοντός αγκυλογλωσσία διατομή κόψιμο βρέφος


  Ο χαλινός γλώσσας δηλαδή είναι ένας υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και το έδαφος του στόματος, ο οποίος όταν είναι βραχύς (κοντός) μπορεί να προκαλέσει κατ αρχάς προβλήματα στο θηλασμό, και αργότερα στην ομιλία.


  βραχύς χαλινός κοντός χαλινός άνω χείλους διατομή κόψιμο βρέφος θηλασμός  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον χαλινό του άνω χείλους, που όταν είναι βραχύς, μπορεί να εμποδίσει το άνω χείλος να διπλωθεί, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για τον ‪‎θηλασμό‬, προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη προσαρμογή στο στήθος.
  Στα βρέφη ο βραχύς χαλινός με τον περιορισμό που προκαλεί στην κινητικότητα της γλώσσας τόσο στην προβολή της εκτός των ούλων όσο και στην ανύψωσή της στην υπερώα, αποτελεί αιτία ανεπαρκούς θηλασμού, καθώς η γλώσσα δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος, οδηγώντας σε μειωμένη ροή γάλακτος ή ακόμα και σε αρκετά επώδυνο θηλασμό για την μητέρα, καθώς η γλώσσα του μωρού δεν φτάνει για να καλύψει τα κάτω ούλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής της μητέρας.  Αργότερα στα νήπια ο βραχύς χαλινός γλώσσας ενδέχεται να προκαλέσει δυσχέρεια στην ομιλία, στους γλωσσικούς φθόγγους και στους ήχους που απαιτούν την κίνηση της γλώσσας, και επιπλέον ειδικότερα στην άρθρωση συγκεκριμένων φωνημάτων όπως είναι το /δ/, /θ/, τα οποία απαιτούν την ικανότητα της γλώσσας για προβολή και τα φωνήματα /λ/ και /ρ/ τα οποία απαιτούν την ανύψωση της γλώσσας στον ουρανίσκο.
  Επίσης, ο βραχύς χαλινός‬ χείλους που κατεβαίνει χαμηλά στα ούλα όταν δεν θεραπεύεται, προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των μπροστινών δοντιών και μεσοδόντιο διάστημα ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια (τομείς), το οποίο είναι εμφανές στα μεγαλύτερα παιδιά, οπότε και θα χρειαστεί η παρέμβαση ορθοδοντικού ή παιδο-οδοντιάτρου.

  Αν λοιπόν ο χαλινός είναι τόσο κοντός, ώστε να κρατάει την γλώσσα καθηλωμένη προς το έδαφος του στόματος, περιορίζοντας τις κινήσεις της στο θηλασμό και την ομιλία, θα πρέπει να κόβεται.
  Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα, με ραδιοσυχνότητες ή Laser, συνήθως στο ειδικό χειρουργείο του ιατρείου με τοπική αναισθησία, από έμπειρο ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
   

    

  Λαρυγγομαλακία 


  Η λαρυγγομαλακία είναι μια ασθένεια που χτυπάει κυρίως τα νεογέννητα βρέφη. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια. Έχετε ακούσει ποτέ το νεογέννητο σας να αναπνέει και να κάνει θορύβους; Και κυρίως να αναπνέει με θόρυβο και κάποιες στιγμές και με συριγμό; Τότε είναι πιθανό να έχει λαρυγγομαλακία.

  Λαρυγγομαλακία:
  •Η πιο συχνή αιτία εισπνευστικού συριγμού (65% to 75%)
  •Εμφανίζεται μέσα στις πρώτες μέρες μετά την γέννηση
  •Εισπνευστικός συριγμός, εντονότερος όταν το παιδί κλαίει ή σιτίζεται, ή όταν ξαπλώνει ανάσκελα
  •Φυσιολογικό κλάμα, αργή σίτιση, χωρίς κυάνωση
  •Αγόρια: κορίτσια 2:1
  •Διαταραχή λειτουργικότητας υπερλαρυγγικών δομών
  •Συσχέτιση με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση


   Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση σε παιδιά

  Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση σε παιδιά


  Αυτό συμβαίνει επειδή το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο‪#‎λάρυγγας‬, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος (το εσωτερικό κάλυμμα του χόνδρου) είναι μαλακά και χαλαρά. Κατά την διάρκεια της εισπνοής, λοιπόν, συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα. Αποτέλεσμα είναι να ακούμε αυτούς τους θορύβους (εισπνευστικό συριγμό) από το νεογέννητο.


  Εισπνευστικός συριγμός λαρυγγομαλακία Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση

  Εισπνευστικός συριγμός σε λαρυγγομαλακία. Εύκαμπτη λαρυγγοσκόπηση


  Η λαρυγγομαλακία παρουσιάζεται μερικές μέρες μετά την γέννα. Ο θόρυβος αυτός, συχνά τρομοκρατεί τους γονείς (ειδικά εάν είναι το πρώτο τους παιδί). Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Πάντως είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο παιδίατρος, ο οποίος είναι συνήθως καθησυχαστικός. Εάν εντοπίσει κάτι διαφορετικό τότε σίγουρα θα παραπέμψει το βρέφος σε περισσότερο εξειδικευμένους γιατρούς όπως ο ωτορινολαρυγγολόγος και ο παιδοπνευμονιολόγος. Μην αγχώνεστε πάντως. Η ‪#‎λαρυγγομαλακία‬ και τα συμπτώματα της, περνάνε όταν το μωράκι φτάσει κοντά στην ηλικία των 2 ετών.

  Η λαρυγγομαλακία θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό όπως είπαμε με την πάροδο του χρόνου. Όμως εάν ο γιατρός δει και κρίνει ότι βρίσκεται ενώπιον μιας βαρυτέρας καταστάσεως, τότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο.


  λαρυγγομαλακία επιγλωτοπλαστική με LASER
  Λαρυγγομαλακία, επιγλωτοπλαστική με LASER

  Και ποιες είναι οι βαριές περιπτώσεις; Όταν το παιδάκι παρουσιάσει συμπτώματα πέραν της θορυβώδης αναπνοής, όπως επεισόδια μελανιάσματος (κυάνωση) και στασιμότητα βάρους. Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επιγλωτοπλαστική και επιτελείται από ειδικό παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.
  Αποστήματα φάρυγγα


  Επικίνδυνα αποστήματα του φάρυγγα, μπορεί να πάθουν τα παιδιά το χειμώνα.
  Την προσοχή των γονιών για τις λοιμώξεις του χειμώνα οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία αλλά ακόμη και για την ζωή των παιδιών, εφιστούν οι ωτορινολαρυγγολόγοι.

  Οι συχνές αλλαγές του καιρού και οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας ευνοούν, κατά την διάρκεια του Χειμώνα, την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων) οι οποίες ΔΕΝ είναι πάντοτε αθώες.
  Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάρκεια των ιώσεων δεν ξεπερνά συνήθως τις πέντε ημέρες. Αν η ίωση επιμείνει τότε είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει επιλοίμωξη στο παιδί και πιθανώς κάποιο απόστημα, μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.
  Στην περίπτωση αυτή, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από Ωτορινολαρυγγολόγο, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κι αυτό γιατί είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση, η ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση για το απόστημα που ενδεχομένως έχει δημιουργηθεί.

  Φαρυγγικά αποστήματα 

  Τα αποστήματα μπορεί να δημιουργηθούν από:
  - Φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) . Το 70% των αποστημάτων οφείλεται σε αυτή την αιτία.
  - Οδοντικές λοιμώξεις
  - Μόλυνση ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων
  - Ξένα σώματα

  Συμπτώματα αποστήματος

  Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την δημιουργία του αποστήματος από τα παρακάτω συμπτώματα που θα εμφανίσει το παιδί, αλλά και την κλινική του εικόνα. Τα κύρια συμπτώματα είναι:
  - Διόγκωση στον τράχηλο (το 85% των περιπτώσεων)
  - Άλγος στον τράχηλο ( το 78% των περιπτώσεων )
  - Πυρετός ( το 69% των περιπτώσεων )
  - Δυσφαγία ( το 41% των περιπτώσεων)
  - Δυσκαταποσία ( το 30% των περιπτώσεων)
  - Αναπνευστική δυσχέρεια (το 5% των περιπτώσεων).

  Κλινική εικόνα

  Η κλινική εικόνα που εμφανίζουν τα παιδιά μετά από μακρά ίωση και την δημιουργία αποστήματος στο φάρυγγα είναι:
  -Λεμφαδενοπάθεια
  - Μειωμένη κινητικότητα στον τράχηλο
  - Ραιβόκρανο (το κεφάλι γέρνει στο πλάι)
  - Αμυγδαλίτιδα
  - Μετατόπιση της αμυγδαλής
  - Τρισμός (δεν ανοίγει καλά το στόμα)
  - Σιελόρροια
  - Ακροαστικά ευρήματα
  - Συριγμός
  - Δύσπνοια

  Ο γιατρός αφού εξετάσει την κλινική εικόνα του παιδιού θα πρέπει να το υποβάλλει σε μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος και η θέση του αποστήματος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εκείνα που θα βοηθήσουν τον γιατρό στην επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης και θεραπείας.

  Εξετάσεις

  Οι βασικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί το παιδί είναι:
  - Γενική αίματος
  - Δείκτες φλεγμονής
  - Υπερηχογράφημα τραχήλου
  - Αξονική τομογραφία τραχήλου
  - Μαγνητική τομογραφία τραχήλου

  Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση είναι πάντοτε χειρουργική.
  Η χειρουργική μέθοδος εξαρτάται πάντα από τη θέση του αποστήματος και από την εμπειρία του χειρουργού. Στόχος είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική που επιτυγχάνεται με σύγχρονα μηχανήματα, όπως οι ραδιοσυχνότητες και το Laser.

  «Από τα αποστήματα του τραχήλου, αυτά του φάρυγγα είναι πολύ συχνότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες» 
  «συνήθως η κλινική διάγνωση τους είναι δυσχερής, αλλά η παρουσία πυρετού με τρισμό, δυσκαμψία στον αυχένα ή ραιβοκράνου βοηθούν στη διάγνωση του αποστήματος. Οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να απευθυνθούν άμεσα στον ιατρό τους».


  Αλγόριθμος διάγνωσης και αντιμετώπισης των εν τω βάθει τραχηλικών φλεγμονών

  Αλγόριθμος διάγνωσης και αντιμετώπισης των εν τω βάθει τραχηλικών φλεγμονών


  ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ  Παιδική βαρηκοΐα

      
   
   
  Επιστημονικός Συνεργάτης
   

  ΩΡΛ Παίδων

  Μεγάλο μέρος της ειδίκευσης του ο γιατρός το αφιέρωσε στα παιδιά και την

  Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία

    
   right_gradiant2