Θεραπεία

Dr. Λάμπρος Ι. Καρελάς MD

  • Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

  • Ειδικευθείς στην ΩΡΛ Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία HNO Κλινική του Πανεπιστημίου Ερλάνγκεν Νυρεμβέργη.

☎️ Τηλ. 2441029674 Κιν. 6932240365 🌐 lkarelas@yahoo.gr facebook

Όρκος του Ιπποκράτη ΩΡΛ Καρελάς Καρδίτσα
Ο γιατρός είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Ο γιατρός είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Θεραπεία


Η εκδήλωση των εμβοών όπως προαναφέρθηκε οφείλεται αρχικά σε περιφερική, συνήθως βλάβη, π.χ. σε περιπτώσεις κοχλιακής βαρηκοϊας, ή κατόπιν έκθεσης σε θόρυβο και βλάβης των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία, στη συνέχεια όμως, τα προβλήματα εντοπίζονται κεντρικώτερα, και αποδίδονται ιδιαίτερα σε αναδιοργάνωση διαφόρων λημνισκικών και εξωλημνισκικών νευρικών κυκλωμάτων. Εντούτοις, δεν είναι ακριβώς γνωστό ποιός πληθυσμός νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό και στις υποφλοιώδεις δομές συμμετέχουν στη δημιουργία των εμβοών. Επίσης, είναι εξ ίσου άγνωστο ποια συστήματα νευροδιαβιβαστών εμπλέκονται παθοφυσιολογικά.

Εξ όλων αυτών, είναι εμφανές ότι οι εμβοές αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα σημαντικό θεραπευτικό πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση δυσχεραίνεται από την απουσία επαρκών γνώσεων για την παθοφυσιολογία τους. Λόγω πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, και βάσει των αρχών της αγωνιστικής και συνεργιστικής δράσης, μια θεραπεία που αλληλεπιδρά με περισσότερους από έναν υποδοχείς, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ελάττωση στις εμβοές, σε σύγκριση με μια θεραπεία που θα ενεργούσε μόνο με έναν μηχανισμό δράσης.

Η απαίτηση εξάλειψης των εμβοών εκφράζεται απ’ όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, στους οποίους το σύμπτωμα μπορεί να έχει εισβάλει αιφνιδιαστικά μετά από ακουστικό τραυματισμό. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με χρόνια ακουστικά προβλήματα ασθενείς, όπως εκείνοι με ωτοσκλήρυνση ή πρεσβυακοΐα, ευκολότερα συμβιβάζονται με αυτές και αρκούνται στην απαίτηση σταθεροποίησης αυτών.

Γενικά μέτρα

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα των εμβοών, πολλές φορές οι θεράποντες ιατροί δίνουν λάθος πληροφορίες στους ασθενείς τους, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με το πρόβλημα αυτό. Παρά το γεγονός ότι πράγματι δεν υπάρχει θεραπεία για πολλούς τύπους εμβοών, κάτι ανάλογο με πολλές άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι αντιμετώπισης των εμβοών, που συχνά πετυχαίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σ’ αυτά τα άτομα.

Η θετική στάση και συμπαράσταση του θεράποντος γιατρού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρνητικά σχόλια, όπως «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει και πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτό», δεν έχουν καμία απολύτως θέση, αντενδείκνυνται και καταδικάζονται. Αυτή η απαράδεκτη έκφραση από το γιατρό έχει συχνά μία απίστευτα αρνητικά επίπτωση στους ασθενείς αυτούς και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω απογοήτευση, κατάθλιψη και επιδείνωση των εμβοών.

Η πλειονότητα των πασχόντων από εμβοές δεν βιώνουν ούτε κατάθλιψη ούτε ενόχληση από το πρόβλημά τους. Οι ασθενείς όμως που συνήθως παραπονιούνται για τις εμβοές τους πάσχουν συχνά ήδη από κατάθλιψη. Σε άτομα με εμβοές που αναπτύσσουν κατάθλιψη, συνιστάται να χορηγούνται αντικαταθλιπτικά. Οι πάσχοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατάθλιψη μειώνει τον ουδό της αντίληψης των εμβοών και ότι η αποτελεσματική θεραπεία της, όχι μόνο τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, αλλά συχνά μειώνει και την αντίληψη των εμβοών.

Άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως η υπνική άπνοια πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπισθούν ανάλογα.

Η συζήτηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων με τον ασθενή είναι πολύ σημαντική και εφόσον κάθε σοβαρό νόσημα έχει αποκλειστεί, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί κατάλληλα. Αναφερόμενοι στη βασική λειτουργία του μηχανισμού ακοής του αυτιού με την επίδειξη σχεδιαγραμμάτων και τη χρήση όσο το δυνατόν απλοϊκής ορολογίας, ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί πάρα πολύ. Οι ασθενείς με πρόσφατη εκδήλωση εμβοών θα πρέπει να πληροφορούνται ότι το σύμπτωμα αυτό μειώνεται σε ένταση τις περισσότερες φορές με την πάροδο του χρόνου και ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών εμμένει ή και αυξάνει σε ένταση. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί έχουν την εντύπωση ότι πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια, όπως ένα όγκο εγκεφάλου ή νιώθουν ότι θα χάσουν πλήρως την ακοή τους. Άλλοι στεναχωριούνται λόγω πρόκλησης αϋπνίας ή αδυναμίας πνευματικής συγκέντρωσης με αντίκτυπο στην εργασία τους. Πιστεύεται ότι σε πολλούς ασθενείς με εμβοές υπάρχει ένας «φαύλος κύκλος» μεταξύ των εμβοών και του φόβου/ άγχους, που προκαλείται από αυτές και ότι το τελευταίο μπορεί να είναι υπεύθυνο της αύξησης του επιπέδου της αντίληψης και της διάρκειας των εμβοών. Είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από μία ήπια μορφή, που βρίσκει άμεση ανακούφιση μετά από την ενημέρωση για την καλοήθη φύση του προβλήματός τους. Με τον τρόπο αυτό πολλοί από τους παραπάνω πάσχοντες σταματούν να ψάχνουν για περαιτέρω ιατρική βοήθεια.

Οι ασθενείς ενημερώνονται για την αποφυγή έκθεσης σε έντονο θόρυβο και την λήψη ερεθιστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη. Είναι επίσης σημαντική η υπενθύμιση ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά επίσης και στο τσάι, την κόλα και τη σοκολάτα. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης είναι χρήσιμες οι τεχνικές ηχοκάλυψης στο σπίτι, όπως ένας εφυγραντήρας δωματίου, η απαλή μουσική ή η ρύθμιση της βελόνας του ραδιοφώνου μεταξύ των σταθμών και η παραγωγή ενός θορύβου ευρέως φάσματος. Η χρήση δυο μαξιλαριών θα οδηγήσει σε λιγότερη φλεβική συμφόρηση στον εγκέφαλο και μείωση των εμβοών.

Σε μια μεγάλη μελέτη εμβοών, η αποφυγή των επαγγελματικών θορύβων ήταν ένας από τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες στην πρόληψη των εμβοων (Sindhusake et al. 2003). Ο άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η ταχύτητα της θεραπείας των λοιμώξεων του αυτιού.

Εάν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του θα συνεπάγεται και μείωση ή εξαφάνιση των εμβοών.

Παραδείγματα θεραπείας μιας υποκείμενης κατάστασης της υγείας περιλαμβάνουν:

• Αφαίρεση βύσματος κεριού (κυψελίδας), μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

• Η αφαίρεση της συλλογής υγρού στην εκκριτική ωτίτιδα εξαλείφει τις εμβοές.

• Ηχειρουργική αντιμετώπιση της χρόνιας ωτίτιδας με τυμπανοπλαστική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών.

• Οι εμβοές στους ασθενείς που πάσχουν από ωτοσκλήρυνση, στην πλειονότητα των περιστατικών βελτιώνονται μετά από μια επιτυχή εγχείρηση αναβολεκτομής.

• Η θεραπεία μιάς πάθησης των αιμοφόρων αγγείων. Οι αγγειακές παθήσεις μπορούν να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική ή άλλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

• Για ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο αγγειακής συμπίεσης, οι εμβοές εξαλείφθηκαν πλήρως ή μειώθηκαν σε ποσοστό 40 έως 78% των περιστατικών μετά από χειρουργική μικροαγγειακή αποσυμπίεση του ακουστικού νεύρου.

• Οι εμβοές μετά από την χειρουργική αφαίρεση ενός ακουστικού νευρινώματος, έχει βρεθεί ότι μειώνονται σε ποσοστό 40 με 50% των ασθενών. Σε ένα όμως ποσοστό 50% των ασθενών, αναφέρεται ότι οι εμβοές επιδεινώθηκαν μετά την επέμβαση.

• Η ενδοτυμπανική έγχυση γενταμυκίνης και στεροειδών μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των εμβοών σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Menière. Η ενδοτυμπανική γενταμυκίνη στους ασθενείς αυτούς έχει αναφερθεί ότι προκαλεί μείωση των εμβοών σε ποσοστό 65% των περιστατικών.

• Η ενδοτυμπανική έγχυση στεροειδών μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη σε ορισμένους επιλέξιμους ασθενείς στους οποίους η εμφάνιση των εμβοών ήταν αιφνίδια (εντός των τελευταίων 10 ημερών) και συνδέονται με απώλεια ακοής.

• Αν οι εμβοές οφείλονται σε σπασμό των μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως), ή της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου), στην αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες. Επίσης έχει δοκιμαστεί και το BOTOX. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.

• Αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγή σας. Εάν ένα φάρμακο που παίρνετε φαίνεται να είναι η αιτία των εμβοών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διακοπή ή τη μείωση του φαρμάκου, ή τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό φάρμακο.

Εάν δεν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή το πρόβλημα δεν επιδέχεται ριζική θεραπεία

Η θεραπεία γενικά δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις εμβοές, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν βοηθούν. Μην ανησυχείτε για τις εμβοές σας και μην προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτές, καθώς αυτό κάνει στην πραγματικότητα τις εμβοές χειρότερα. Κατόπιν τούτου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι πρέπει ο πάσχων, να μην ασχολείται ιδιαίτερα με το σύμπτωμα και κυρίως να μην το αναζητά επίμονα και απεγνωσμένα πολλές φορές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υφίσταται, εάν ενισχύθηκε ή αμβλύνθηκε, καθ’ ότι η διαδικασία αυτή από μόνη της το ενισχύει (φαινόμενο βιολογικής ανάδρασης –biofeedback). Αποδεχτείτε τις εμβοές και ζήστε με αυτές.

Οι μη προβλέψιμοι ήχοι όπως οι εμβοές θέτουν σε εγρήγορση και ανησυχία, τον εγκέφαλο και ολόκληρο τον οργανισμό (μηχανισμοί άμυνας του αρχέγονου εγκεφάλου). Με βάση τις ιατρικές έρευνες, για το πώς παράγονται οι εμβοές, τα συναισθήματα που σχετίζονται με την αντίληψη των εμβοών μπορεί να αλλάξουν. Όσον αφορά στις αλλαγές αυτές, ο εγκέφαλος επανέρχεται στη συνήθη δραστηριότητα του φιλτράροντας «προβλέψιμα» σήματα από τα διάφορα αισθητήρια συστήματα (ακοή, όσφρηση, αφή, όραση, κλπ.), με αποτέλεσμα το φιλτράρισμα του σήματος των εμβοών ως μη βλαπτικό από το συνειδητό μυαλό σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και χωρίς καμία «θεραπεία», οι εμβοές εξαφανίζονται ή τουλάχιστον μειώνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γιατί ο εγκέφαλος χάνει το ενδιαφέρον του και σταματά το σήμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «εξοικείωση» και μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια.

Θα μάθετε σταδιακά να μη δίνεται προσοχή στους θορύβους των εμβοών, με τον ίδιο τρόπο που αγνοείτε όλους τους άλλους «προβλέψιμους» θορύβους της καθημερινής ζωής.

Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για την αντιμετώπιση των εμβοών με καταστολή σήμερα είναι η ηχοκάλυψη (masking) και η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές (Tinnitus retraining therapy - TRT). Η πρώτη τεχνική εφαρμόστηκε από τον Dr. Vernon, ενώ η δεύτερη από τον Dr. Jastreboff.

Καταστολή των εμβοών

Ορισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν στόχο τη μείωση της έντασης ή της εξέχουσας θέσης του βουητού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, «λευκός θόρυβος» μπορεί να βοηθήσει να καταστείλει τον ήχο των εμβοών, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητικός. Υπάρχουν ειδικές προς το σκοπό αυτό συσκευές που αναπαράγουν ήχους της φύσης ευχάριστους, όπως π.χ. το θρόισμα φύλλων ή το κελάρυσμα ρυακιού, αλλά εξ’ ίσου καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα απλό τρανζίστορ, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, συντονισμένο σε «νεκρή» συχνότητα, όπου παράγεται χαρακτηριστικός «παρασιτικός» ήχος σε χαμηλή ένταση.

• Ηχοκάλυψη των εμβοών

Η ηχοκάλυψη περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός εξωτερικού ήχου για την επικάλυψη των εμβοών. Πολλοί ασθενείς ανέχονται αυτό τον ήχο καλύτερα σε σχέση με τις εμβοές τους και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μία σημαντική ανακούφιση. Η πρωτοπόρος εργασία του Vernon και συνεργατών αποκάλυψε ότι οι εμβοές μπορεί να επικαλυφθούν επιτυχώς σε ποσοστό 95% των ασθενών με τη χρήση ενός ήχου κάλυψης, που εκπέμπεται από έναν ειδικό εξοπλισμό. Η ηχοκάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με φορητές συσκευές ηχοκάλυψης ή με ηχογραφημένο ήχο.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής για να καταστείλει το θόρυβο των εμβοών.

Οι συσκευές περιλαμβάνουν:

Φορητές συσκευές ηχοκάλυψης ή συσκευές λευκού θορύβου. Αυτές οι συσκευές, οι οποίες παράγουν ήχους προσομοίωσης του περιβάλλοντος, όπως η πτώση βροχής ή κύματα του ωκεανού, είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία για τις εμβοές. Μπορείτε αν θέλετε, να δοκιμάσετε συσκευή λευκού θορύβου με ηχεία στο μαξιλάρι, για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν έχετε προβλήματα ακοής καθώς καθώς η ενίσχυση της ακοής επικαλύπτει τις εμβοές. Σε ασθενείς που η απώλεια ακοής βρίσκεται στη συχνότητα του βουητού, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να επαναφέρουν στην αντίληψη του ασθενούς ήχους από το περιβάλλον που καλύπτουν τις εμβοές.

Συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών. Φοριέται στο αυτί, παρόμοια με τα βοηθήματα ακοής. Αυτές οι συσκευές παράγουν έναν συνεχή, χαμηλού επιπέδου λευκό θόρυβο που καταστέλλει τα συμπτώματα εμβοών. Μερικά άτομα προτιμούν τέτοιου είδους εξωτερικούς ήχους από το βουητό στο κεφάλι τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβοών, όπως ο τόνος και η ένταση, καθορίζουν το είδος του θορύβου που θα εφαρμοστεί. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ακουστική απώλεια παράλληλα με τις εμβοές στά αυτιά, οι συσκευές ηχοκάλυψης και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σε ένα 'εργαλείο'.

Συσκευές εμβοών. Οι συσκευές αυτές αποτελούν ένα συνδυασμό ενός ακουστικού βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων και μίας συσκευής ηχοκάλυψης των εμβοών εντός της ίδιας μονάδας

πιο αναλυτικά...

Ακουστικά βαρηκοΐας. Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από εμβοές έχουν βαρηκοΐα και οι εμβοές τους συνήθως αναλογούν στην συχνότητα της βαρηκοΐας τους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν ένα είδος ηχοκάλυψης λόγω της ενίσχυσης των ήχων του περιβάλλοντος, γεγονός που επικαλύπτει ηχητικά τις εμβοές. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από βαρηκοΐα και η συχνότητα των εμβοών τους είναι ίση ή μικρότερη από 4 kHz περίπου, επειδή οι φυσιολογικοί ήχοι του περιβάλλοντος είναι χαμηλότεροι από την συχνότητα αυτή. Τα ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας έχουν το μειονέκτημα της ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων, λόγω της προκαλούμενης πλήρους απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα την πιθανή ενίσχυση των εμβοών. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντικατάσταση των ακουστικών αυτών με ένα οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να διορθώσει το προαναφερθέν πρόβλημα. Στους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρες εμβοές απαιτείται συνήθως η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αμφοτερόπλευρα.

Συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών. Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών παράγουν ένα θόρυβο – βόμβο, έχουν παρόμοιο σχήμα με τα ακουστικά βαρηκοΐας, και έχουν ειδικό ρυθμιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το χρήστη ώστε να επιλέγεται η ιδανική συχνότητα για την επίτευξη ηχοκάλυψης στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Οι συσκευές αυτές παρουσιάζουν ποικίλες προδιαγραφές και έχουν τη δυνατότητα παραγωγής θορύβου, η συχνότητα του οποίου μπορεί να κυμαίνεται από 1 kHz έως περίπου και 15 kHz. Οι συσκευές αυτές συνιστώνται για τους ασθενείς εκείνους με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ακοή. Για τους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρες εμβοές απαιτείται συνήθως η χρήση συσκευών ηχοκάλυψης αμφοτερόπλευρα.

Συσκευές εμβοών. Οι συσκευές αυτές αποτελούν ένα συνδυασμό ενός ακουστικού βαρηκοΐας υψηλών συχνοτήτων και μίας συσκευής ηχοκάλυψης των εμβοών εντός της ίδιας μονάδας. Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών μπορεί να είναι ενδοωτιαίες ή οπισθοωτιαίες και συνιστώνται για τους ασθενείς με εμβοές και βαρηκοΐα στα 4 KHz ή λιγότερο.

• Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών (Μέθοδος επαναπροσδιορισμού του ουδού των εμβοών μέσω επανεκπαίδευσης)(Tinnitus retraining therapy - TRT)

Είναι μια μορφή θεραπείας εθισμού. Mε τη μέθοδο αυτή, η οποία σημειωτέον αποτελεί πιθανόν τη μεγαλύτερη καινοτομία από πλευράς ανάλυσης και προσέγγισης του ζητήματος των εμβοών, επιχειρείται η εκπαίδευση του ακουστικού συστήματος και η ανάπτυξη ανοχής προς το σύμπτωμα. Οι ασθενείς με εμβοές μπορούν να μάθουν πώς να σταματήσουν να σκέφτονται τις εμβοές.

Βασίζεται στον κάματο του νευρικού συστήματος που ορίζεται ως «φαινόμενο κατά το οποίον η ανταπόκριση του νευρικού συστήματος μειώνεται ή αναστέλλεται κατά τη διάρκεια συνεχόμενων ερεθισμών». Έχει προταθεί ότι το φαινόμενο της κόπωσης των εμβοών επιτυγχάνεται με την εξασθένιση και εξάλειψη των λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των ακουστικών οδών από την μία πλευρά και του λιμβικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος από την άλλη. Η ψυχολογική βάση πηγάζει από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος εμφανίζει ένα υψηλό επίπεδο πλαστικότητας. Με τη σειρά του, αυτό του επιτρέπει να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε αισθητήρια σήματα, εφόσον δεν οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση η TRT λειτουργεί παρεμβαίνοντας στη νευρική δραστηριότητα που προκαλεί τις εμβοές στην πηγή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση σε άλλα νευρικά συστήματα, όπως το μεταιχμιακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εμβοή δεν είναι πρόβλημα του αυτιού μας αλλά της αντίληψής μας.

Κατ' αρχήν: Έχουμε την ικανότητα, υποσυνείδητα, να κατηγοριοποιούμε τους ήχους σε σημαντικούς και ασήμαντους, δίνοντας έμφαση στους σημαντικούς και ακυρώνοντας τους ασήμαντους. Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς ακούνε το κλάμα του μωρού τους τη νύχτα αλλά δεν ξυπνάνε από τις πόρτες που χτυπάνε, ενώ ο βόμβος των υπολογιστών δεν γίνεται αντιληπτός σε ένα γραφείο. Τα αυτιά ακούνε συνεχώς τα πάντα, το μυαλό μας όμως φιλτράρει τους ήχους που δεν είναι σημαντικοί. Αυτή είναι μια λειτουργία που γίνεται πάντα υποσυνείδητα. Η ικανότητά μας να φιλτράρουμε υποβάλλεται συνεχώς σε έντονες πιέσεις της καθημερινότητας. Όταν η πίεση αυτή ξεπεράσει τα όρια, χτυπάει στο αδύνατο σημείο μας. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι το ακουστικό τους κέντρο. Η υπερβολική πίεση έχει σαν αποτέλεσμα να ακούτε πλέον ήχους που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν φιλτραριστεί.

Πώς μπορείτε να επανεκπαιδεύσετε τη ...αντίληψή σας;

Είναι απλό! Θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα αίτια που σας προκαλούν την πίεση. Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες ζωής. Λιγότερο άγχος, περισσότερη ξεκούραση και μεγαλύτερη ικανοποίηση των προσωπικών σας αναγκών.

Το κυριότερο όμως είναι να ελαχιστοποιήσετε την σπουδαιότητα που δίνεται στο πρόβλημα των εμβοών σας. Η εμβοή θα πρέπει να χάσει τον κυριαρχικό ρόλο της.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από τους Jastreboff και συνεργατών και περιλαμβάνει τη διεξοδική ενημέρωση του ασθενούς και τη χρήση επιτραπέζιων και φορητών συσκευών παραγωγής ήχων [Tranquil Moments από το Brookstone (http://www.brookstone.com/world.asp), το Travel Sound Soother 20 από το Sharper Image (http://www.sharperimage.com)] και φορητές γεννήτριες παραγωγής θορύβου με παρόμοια λειτουργία με αυτές που προσφέρουν ηχοκάλυψη των εμβοών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωπικές συσκευές ήχου, όπως συσκευές CD και MP3, οι οποίες παίζουν τα CD του Petroff ή των Moses-Lang.

Αυτή η θεραπεία δηλαδή χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό παροχής συμβουλών και μάσκερς συσκευών. Μια συσκευή που φοριέται προσφέρει ατομικά προγραμματισμένη τονική μουσική για να καλύψει τις συγκεκριμένες συχνότητες των εμβοών σας. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών παίρνει χρόνο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Είναι μια σχετικά νέα τεχνική για ανθρώπους των οποίων οι εμβοές είναι πολύ δυνατές και ενοχλητικές. Χρησιμοποιεί μιά συσκευή μεγέθους παλάμης και ακουστικά και παράγει ένα ευρυζωνικό ηχητικό σήμα (χαμηλής έντασης εντός του φάσματος συχνοτήτων των εμβοών, οι οποίες έχουν αρχικώς προσδιοριστεί), ενσωματωμένο σε μουσική. Η θεραπεία βοηθά την ενθάρρυνση της αλλαγής στα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου, τα οποία τελικά προσαρμόζονται στίς εμβοές με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντίδραση του ασθενούς σε αυτές. Μειωμένη αντίδραση οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη των εμβοών, με την εγκατάσταση έτσι ενός θετικού κύκλου.

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών είναι διαφορετική από τη θεραπεία ηχοκάλυψης. Στην πρώτη, το επίπεδο του ήχου που παράγεται από την συσκευή ήχων πρέπει να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο σε σχέση με αυτό της αντιλήψεως των εμβοών. Στη δεύτερη, η ένταση του ήχου είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτή της αντιλήψεως των εμβοών. Ο λευκός θόρυβος, που κατά προτίμηση χρησιμοποιείται στη θεραπεία επανεκπαίδευσης, θόρυβος με ενέργεια σε όλες τις συχνότητες και σε όμοιο πλάτος, διεγείροντας όλα τα τμήματα της βασικής μεμβράνης του οργάνου του Corti, προκαλεί αύξηση της μέσης νευρωνικής δραστηριότητος εντός των ακουστικών οδών με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ανίχνευση του σήματος των εμβοών από τα υποφλοιώδη κέντρα, προάγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την διαδικασία της εξοικείωσης. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη της εξοικείωσης προϋποθέτει την παρουσία του αναλόγου ερεθίσματος, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η αποφυγή της ηχοκάλυψης κατά την εφαρμογή αυτής της θεραπείας. Οι συσκευές ήχου πρέπει να χρησιμοποιούνται για όσο δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χρόνου εγρήγορσης και σε ένα σταθερό επίπεδο. Η χορήγηση ηρεμιστικών αντενδείκνυται, επειδή θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στη διαδικασία προσαρμογής του εγκεφάλου. Η προτεινόμενη διάρκεια θεραπείας είναι τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ έχει αναφερθεί σημαντική βελτίωση των εμβοών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιστατικών. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική και για την αντιμετώπισης ασθενών με υπερακουσία.

Συσκευές εφαρμογής laser στον έξω ακουστικό πόρο.

Το Laser ενεργεί τοποθετούμενο στον έξω ακουστικό πόρο, διεισδύοντας στο έσω ους και προκαλώντας διέγερση των μιτοχονδρίων των κυττάρων με παραγωγή ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί και να επισκευαστεί η ιστική ή κυτταρική βλάβη.

Πιθανόν αρκετά αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση των εμβοών με LLL-(low level laser)-τεχνική, η οποία εφαρμόζεται εδώ και δύο δεκαετίες, αρχής γενόμενης από τον Uwe Witt στο Αμβούργο, τον Lutz Wilden στο Bad-Fussing της Γερμανίας αλλά και από άλλους. Η μέθοδος είναι ασφαλής, περιορισμένου κόστους και απλή στην εφαρμογή της. Η άποψη του Wilden από to LLL Center του Bad-Fussing στη Γερμανία είναι ότι η ενέργεια του laser στο φάσμα του ερυθρού και του υπέρυθρου είναι ικανή να διεισδύσει στο έσω ους, εφαρμοζόμενη στον έξω ακουστικό πόρο και να διεγείρει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας υπό τη μορφή του ATP, οδηγώντας σε αθρόα προσφορά ενέργειας ικανής να βελτιώσει ή και να επισκευάσει κυτταρικές ή ιστικές βλάβες, επαναφέροντας ένα σύστημα από μια δυσμενέστερη σε μια ευνοϊκότερη κατάσταση. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μεταβάλλεται σε συνάρτηση με το χρόνο εφαρμογής της δέσμης laser στο αυτί (διάρκεια συνεδρίας σε λεπτά).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, περίπου τα ¾ των ασθενών αναφέρουν ύφεση ή εξάλειψη των εμβοών,ενώ το ¼ καμιά μεταβολή.

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση και ηλεκτρική διέγερση του ακουστικού φλοιού

Έχει βρεθεί ότι η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες χαμηλές συχνότητες (low frequency repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) και η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού (electrical stimulation of the auditory cortex) είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εμβοές. Οι δύο αυτοί μέθοδοι έχουν δώσει πολύ ενθαρυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιες εμβοές σοβαρής μορφής, είναι όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις εμβοές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ή επιπλοκών.

- Μερικά φάρμακα έχουν δείξει να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των ψυχολογικών επιπτώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν αγχολυτικά φάρμακα στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών, όπως:

• Την κλοναζεπάμη(RIVOTRIL) ή την λοραζεπάμη(TAVOR). Επίσης η Αλπραζολάμη (XANAX) μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών. Αλλά οι παρενέργειες των αγχολυτικών μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία και ναυτία. Επίσης, μπορεί να γίνουν συνήθεια.

Για την απραζολάμη (Xanax) έχει προταθεί μία δόση έναρξης 0,5 mg πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, που ακολουθείται από 0,5 mg 2 φορές ημερησίως για 2 εβδομάδες και τέλος μία δόση συντήρησης 0,5 mg 3 φορές ημερησίως. Το σκεύασμα Xanax XR έχει ημίσεια ζωή 12 ωρών, ώστε η λήψη 0,5 mg το πρωί και 1 mg προ του ύπνου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για 24 ώρες. Αφού ο ασθενής βιώσει για μία χρονική περίοδο 4 ή 5 μηνών ανακούφιση από τις εμβοές του, αρχίζει μία προοδευτική μείωση της δοσολογίας του φαρμακευτικού σκευάσματος μέχρι την ανεύρεση μίας κατώτερης, αλλά αποτελεσματικής δοσολογίας. Εάν η απραζολάμη δεν αποδειχθεί αποτελεσματική για τον έλεγχο των εμβοών δεν πρέπει να διακόπτεται άμεσα η λήψη της, αλλά σταδιακά ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα στέρησης. Τέλος, η απραζολάμη έχει βρεθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική και για τη θεραπεία της υπερακουσίας.

Θεωρούμε ότι η απραζολάμη πρέπει να χορηγείται μόνο στους ασθενείς στους οποίους απέτυχαν όλες οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των εμβοών, όπως η ηχοκάλυψη και η θεραπεία επανεκπαίδευσης

• Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε μικρές δόσεις, όπως η αμιτριπτυλίνη (Saroten, Stelminal) και η νορτριπτυλίνη (Nortrilen), και μερικοί εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), όπως η φλουοξετίνη (Prozac), έχουν χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία. Έχει αναφερθεί ότι η παρουσία αϋπνίας σε άτομα με εμβοές αποτελεί το καλύτερο προγνωστικό στοιχείο ανταπόκρισης στη θεραπεία με νορτριπτυλίνη.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται γενικά μόνο σε σοβαρές εμβοές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ξηροστομία, θολή όραση, δυσκοιλιότητα και καρδιακά προβλήματα.

- Αν οι εμβοές οφείλονται σε σπασμό των μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως), ή της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου) στην αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και μετά μπορεί να χορηγηθεί L-καρνιτίνη από το στόμα σε δόση ενός γραμμαρίου για 20 ημέρες. Η πιρακετάμη επίσης είναι ένα φάρμακο που διατίθεται στο εμπόριο ως θεραπεία για τον μυόκλονο. Επίσης έχει δοκιμαστεί και το BOTOX. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.

- Αν οι εμβοές είναι παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χαμηλή δόση αμιτριπτυλίνης ή μελατονίνης μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη.

- Άλλα πιθανά φάρμακα περιλαμβάνουν:

• Αγγειοδιασταλτικά και βελτιωτικά μικροκυκλοφορίας φάρμακα: Stugeron, Sibelium, Αntivom, Vastarel, Complamin, Ronicol, Startonyl, Hydergine, Loftyl, Sermion, Τarontal, Νοοtrop, Fludilat, Βetaserc, κλπ.

• Μερικοί ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν συστήσει νιασίνη για τη θεραπεία των εμβοών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η νιασίνη βοηθά στη μείωση των εμβοών, και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με έξαψη στο δέρμα.

- Άλλα φάρμακα και ανέκδοτες θεραπείες που σχετίζονται με την ανακούφιση των εμβοών, περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, αναισθητικά, αντιϊσταμινικά, στατίνες, τα συμπληρώματα βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων, αγγειοδιασταλτικά, αντιεπιληπτικά και διάφορα ομοιοπαθητικά ή φυτικά σκευάσματα. Τα επιστημονικά στοιχεία λείπουν για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητα πολλών από αυτές τις θεραπείες. Ορισμένα φαίνεται να είναι εικονικά σκευάσματα(placebo), ενώ μερικά είναι πιθανώς ήπια ή προσωρινά αποτελεσματικά, αλλά με πιθανές παρενέργειες που είναι σοβαρές.

- Παραδείγματα των πρόσφατων ερευνητικών μελετών σχετικά με ορισμένες από αυτές τις ανέκδοτες θεραπείες ακολουθούν, αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός:

• Μελέτες έδειξαν ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από εμβοές, ιδιαίτερα εκείνους με διαταραχές ύπνου, λόγω των εμβοών.

Η χορήγηση μελατονίνης, 3 mg προ του ύπνου, έχει αποδειχθεί ευεργετική σε δύο μελέτες, μία ανοικτή προοπτική και μία ακόμη προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή και με έλεγχο του placebo μελέτη. Διαπιστώθηκε ότι το όφελος ήταν μεγαλύτερο στους ασθενείς με υψηλά σκορ εμβοών και συνυπάρχουσα αϋπνία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί σε ελεγχόμενες μελέτες.

• Η σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα και υποκειμενικών εμβοών μελετήθηκε σε μια μικρή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Χορήγηση από του στόματος ψευδαργύρου είχε αποτελέσματα που ώθησαν τους ερευνητές να σημειώσουν ότι χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές προκειμένου να διερευνηθεί εάν η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

• Σε μία διπλή-τυφλή μελέτη μέτα-ανάλυσης με τυχαίο placebo διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση της ουσίας gingko biloba ήταν αναποτελεσματική. Ωστόσο επιστήμονες ανέφεραν τα ευρήματά τους ότι, εκχυλίσματα Ginkgo biloba και θεραπείες με εικονικό φάρμακο παράγουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα, και σημείωσαν επίσης ότι η χρήση του εκχυλίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά εάν χρησιμοποιείται χωρίς επίβλεψη και με άλλα φάρμακα.

• Άμεση καταστολή των υποκειμενικών εμβοών έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ενδοφλέβια λιδοκαϊνη, αν και τέτοια ανακούφιση έχει δειχθεί ότι είναι πολύ βραχυπρόθεσμη. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεραπείας πιστεύεται ότι συμβαίνει στην κεντρική ακουστική οδό αντί στον κοχλία.

• Επιστήμονες απέδειξαν ότι το αντιεπιληπτικό - αντισπασμωδικό γκαμπαπεντίνη (NEURONTIN, Gabapentin) δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στην αγωγή των εμβοών. Η γκαμπαπεντίνη, φαίνεται ότι σε υψηλές δόσεις μειώνει το επίπεδο ενόχλησης και τη συχνότητα εμφάνισης των εμβοών, χωρίς όμως να μειώνει την έντασή τους.

• Μια μελέτη το 2005 στη Βραζιλία με acamprosate (Campral), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού, έδειξε μία σχεδόν 87% ποσοστό ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μελέτες αυτού του φαρμάκου για την θεραπεία των εμβοών είναι σήμερα σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

• Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ατορβαστατίνης (Lipitor) στη θεραπεία των εμβοών, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια τάση προς ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που παράγονται από τη χορήγηση ενός εικονικού φαρμάκου (placebo).

Εδώ είναι ένας πίνακας των φαρμάκων / συμπληρωμάτων που έχουν δοκιμαστεί, μαζί με την έρευνα για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία των εμβοών (πληροφορίες που συλλέγονται από την μελέτη αυτής της εργασίας )

Τρόπος ζωής και διορθωτικά μέτρα

Συχνά, οι εμβοές δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν. Για πολλούς ανθρώπους, ορισμένες προσαρμογές κάνουν τα συμπτώματα λιγότερο ενοχλητικά. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

• Αποφύγετε ερεθιστικά πράγματα. Μειώστε την έκθεσή σας σε πράγματα που μπορεί να χειροτερέψουν τις εμβοές. Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν τους δυνατούς θορύβους και τη νικοτίνη.

•Καλύψτε το θόρυβο. Σε ένα ήσυχο περιβάλλον, ένας ανεμιστήρας, απαλή μουσική ή χαμηλής έντασης ραδιόφωνο μπορεί να βοηθήσει να καλύψει το θόρυβο από τις εμβοές.

•Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να κάνει χειρότερα τις εμβοές. Διαχείριση του στρες, είτε μέσω θεραπείας χαλάρωσης, βιοανάδρασης ή άσκηση, μπορεί να παρέχει κάποια ανακούφιση.

• Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τη δύναμη του αίματός από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μεγαλύτερη ροή αίματος, ειδικά στην περιοχή του εσωτερικού αυτιού.

• Κοιμηθείτε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε με πιό πολλά μαξιλάρια και το κεφάλι σας σε μια υπερυψωμένη θέση. Αυτό μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της κεφαλής και οι θόρυβοι μπορεί να γίνουν λιγότερο αισθητοί.

Μερικές φορές, η παροχή συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ζήτε με τις εμβοές.

Βιοανάδραση. Αυτή η μέθοδος σας βοηθά να μάθετε να ελέγχετε τις λειτουργίες του σώματος με ορισμένες ασκήσεις (όπως σφίξιμο μιας ομάδας μυών) και την αλλαγή μέσω της χαλάρωσης.

Εναλλακτική ιατρική, ομοιοπαθητική στις εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά)

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι εναλλακτικές θεραπείες επηρεάζουν τις εμβοές. Ορισμένες εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορεί τελικά να δώσουν χρήσιμες επιλογές στη θεραπεία των εμβοών. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι απαιτείται πρόσθετη καλά δομημένη έρευνα, πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε ανέκδοτη θεραπεία ως μια αποδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί :

• Βελονισμός

•Ύπνωση

• Τα χορταρικά ginkgo biloba

• Αντιοξειδωτικά όπως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.

• Lipoflavonoid, ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος

• Βιταμίνες B, C, D ,E.

- Στα συμπληρώματα διατροφής εξέχουσα θέση καταλαμβάνει, σε πολλές χώρες, το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογέννεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Ναυτία – Δυσπεψία – Ζάλη – Πονοκέφαλοι – Αίσθημα καρδιακών παλμών.

Η ΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ (ασπιρίνη – παρακεταμόλη) και αντιπηκτικές ουσίες per os (sintrom – warfarin) ελαττώνοντας τη αντιπηκτική δράση. Επαφή του οπού του φυτού προκαλεί δερματίτιδα.

Νεότερα στη θεραπεία των εμβοών (βούισμα στα αυτιά)

- Θεραπεία Softlaser

Σε συνεργασία με ειδικούς κλινικής έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην τεχνολογία Laser.

Η Ελβετική Soft Laser τεχνολογία προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την θεραπεία των εμβοών (βουητό των αυτιών) και άλλων παρόμοιων διαταραχών του έσω αυτιού, όπως εξασθένηση της ακοής λόγω εμβοών, πίεση των αυτιών, νόσο Meniere (ίλιγγος), οξεία μείωση και / ή παραμόρφωση της ακοής.

Το Soft Laser αποτελείται από την μονάδα παραγωγής του Laser ( MedicLaser: 5mW ισχύς εξόδου, 650nm μήκος κύματος) και το τμήμα εφαρμογής στο αυτί (EarTool: οπτική ίνα). Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε χώρο εξυπηρετεί το χρήστη π.χ. στο σπίτι.

Η χρήση είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη. Η δέσμη του laser διαπερνά ακόμη και τα βαθύτερα υποδόρια στρώματα και λειτουργεί ως θεραπευτική βιοδιέγερση απευθείας στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτάχυνση της κυτταρικής διαίρεσης και ενεργοποίηση συγκεκριμένων μορίων άμυνας.

Πολλές διαταραχές προκαλούνται από την έλλειψη του μορίου Τριφωσφορικής Αδενοσύνης (ATP), μια μορφή αποθήκευσης της κυτταρικής ενέργειας απαραίτητη για την ζωή. Το ATP είναι βασικό συστατικό/στοιχείο των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια (cell power-plants) παρέχουν ATP ενέργεια στις κυτταρικές διαδικασίες με την καύσης γλυκόζης. Ανεπάρκεια του ATP οδηγεί τα κύτταρα σε φθορά και τελικά σε καταστροφή. Η εστίαση της δέσμης του Laser (650nm μήκος κύματος) προκαλεί καύση της γλυκόζης αυξάνοντας τον εφοδιασμό σε ATP. Η τεχνική SoftLaser επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων του ακουστικού συστήματος που δεν έχουν καταστραφεί.

Η αρχή του Eartool είναι να εστιάζει με ακρίβεια την απαιτούμενη ενέργεια από το Medic Laser στην πάσχουσα περιοχή διαμέσου οπτικών ινών. Το νέο Eartool εφαρμόζει άνετα στο κεφάλι και είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε η δέσμη να φτάνει με ακρίβεια το έσω ους. Έτσι διαχέεται περισσότερη ενέργεια στο αυτί που βελτιώνει την επιτυχία της θεραπείας και ένα θετικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση χρόνιας πάθησης εμβοών, διαταραχών ύπνου, δυσκολία στη χαλάρωση η θεραπεία πρέπει να συνοδεύεται από λύσεις μουσικής ηχοκάλυψης εμβοών.

Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών

Ο Adam Edwards, 34 ετών, συνιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής τροχών στο Dallas, είπε ότι ανέπτυξε εμβοές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έκανε σκοποβολή. «Είχα όλους τους παράγοντες κινδύνου», είπε. «Μεγάλωσα με χόμπι όπως κυνήγι, ντραμς σε συγκρότημα, πήγαινα σε εκκωφαντικά κοντσέρτα, εργαζόμουν σε περιβάλλον με δυνατούς ήχους». Οι εμβοές, που τις περιέγραψε σαν τον ήχο του υπολογιστή με «μπιπ», ήταν τόσο έντονες και επίμονες που χρειαζόταν ηρεμιστικά για να κοιμηθεί το βράδυ.

O Edwards εξομολογήθηκε ότι ανακουφίστηκε με μια συσκευή που κατασκευάστηκε από έναν Αυστραλό ωτολόγο. Η συσκευή μοιάζει με MP3 player και βγάζει ήχους που καλύπτουν ολόκληρο το ακουστικό φάσμα και οι οποίοι είναι ψηφιακά ενσωματωμένοι σε «χαλαρωτική μουσική». Παρόμοιος με τον «λευκό» ήχο, ο ευρυζωνικός θόρυβος, κομμένος και ραμμένος με βάση την ικανότητα ακοής του κάθε ασθενούς, καλύπτει τις εμβοές. (Η μουσική αποσκοπεί στο να αμβλύνει το άγχος που συνοδεύει τη διαταραχή.) Οι ασθενείς φορούν τη συσκευή (αξίας 5.000 δολαρίων) τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίως για έξι μήνες. Αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγωγής τον περασμένο χρόνο, ο Edwards ανέφερε ότι οι εμβοές του «έγιναν σαν τη μουσική σε ένα πολυκατάστημα που την ακούς μόνο όταν τη σκέφτεσαι, ειδάλλως ούτε καν την προσέχεις».

Μια μικρή εταιρεία, που χρηματοδότησε μελέτη στο περιοδικό Ear & Hearing τον Απρίλιο του 2007, έδειξε ότι η μέθοδος είχε 90% επιτυχία στον περιορισμό των εμβοών. Μια ευρύτερη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων και μαγνητική διέγερση

Στις αγωγές που αφήνουν υποσχέσεις για την καταπολέμηση των εμβοών περιλαμβάνονται τα χειρουργικώς εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και η μη επεμβατική μαγνητική διέγερση. Και οι δύο αποσκοπούν να διασπάσουν και πιθανώς να επαναρρυθμίσουν τα λανθασμένα μηνύματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις εμβοές.

Νευροχειρουργοί στο Βέλγιο, χρησιμοποιώντας απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό (MRI) για να τους καθοδηγούν, εφάρμοσαν τη μέθοδο εμφύτευσης σε μερικούς ασθενείς και ισχυρίζονται ότι κατέστειλαν πλήρως τις εμβοές. Αλλά η αγωγή είναι αμφιλεγόμενη.

Η μαγνητική θεραπεία, που είναι παρόμοια με αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του χρόνιου πόνου, περιλαμβάνει ένα μαγνήτη σε σχήμα «8» πάνω από το κρανίο. Οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν MRI για να κατευθύνουν τους μαγνητικούς παλμούς, ώστε να μπορούν να φτάσουν περιοχές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την «ερμηνεία» του ήχου.

Οι ασθενείς λαμβάνουν έναν παλμό ανά δευτερόλεπτο για περίπου 20 λεπτά. «Λειτουργεί για μερικά άτομα αλλά όχι για όλους», επισήμανε ο Anthony Cacace, καθηγητής επιστήμης επικοινωνιών και νευρικών διαταραχών στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ.

Χάπι για τη θεραπεία της βαρηκοΐας αλλά και των εμβοών !!!

Πιο κοντά στη θεραπεία της βαρηκοΐας αλλά και των εμβοών βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανάπτυξη χαπιού για την αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων. Η πρώτη φαρμακευτική αγωγή για τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα των αυτιών αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στη χώρα.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι έχει την ικανότητα να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων από την ...απώλειας ακοής, που είναι αποτέλεσμα γήρατος, αλλά και των εμβοών, δρώντας στους νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του ήχου.

Η απώλεια ακοής που επέρχεται με το γήρας προκαλείται από την απουσία ή την καταστροφή των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία. Ολο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι και αυτή η μορφή βαρηκοΐας μπορεί να συνδέεται με προβλήματα των νευρώνων του εγκεφάλου. Τα ακουστικά και τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορεί να βοηθήσουν κάποιους πάσχοντες, ωστόσο θεραπεία δεν υπάρχει. Οι εμβοές αντίστοιχα είναι η αντίληψη ήχου στο ένα ή και στα δύο αυτιά, όταν δεν υπάρχει προφανές ερέθισμα. Τόσο ο τύπος του ήχου όσο και η ένταση ποικίλουν.

Εως σήμερα οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορων ειδών θεραπείες, από φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι συμπεριφορικές θεραπείες, με περιορισμένη όμως επιτυχία. Το νέο φάρμακο δρα σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Kv3, η οποία βοηθά στον σχηματισμό πόρων στην επιφάνεια των νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την ακοή. Οι πόροι αυτοί επιτρέπουν στο κάλιο να διεισδύσει σε αυτούς, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ηχητικών σημάτων ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων, δυσκολεύοντας τους ασθενείς να ακούσουν, ενώ μπορεί να συνδέονται και με τις εμβοές.

Οι δοκιμές του φαρμάκου σε πειραματόζωα έδειξαν σημαντική βελτίωση και στις δύο παθήσεις, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς 11 βρετανικών νοσοκομείων.

Τι κάνουν οι ερευνητές σήμερα για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμβοές;

Εγκεφαλική δραστηριότητα

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι ερευνητές λένε ότι δεν είχαν ποτέ καλύτερη εικόνα για το σύνολο των φυσιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών που ευθύνονται για τις εμβοές. Ετσι, νέες θεραπευτικές αγωγές που ήδη διερευνώνται υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να ελέγξουν τα «κουδουνίσματα», τα «σφυρίγματα» και τα άλλα παρεμφερή συμπτώματα, που τους οδηγούν σε διάσπαση προσοχής και σε παραζάλη.

Οι πλέον ελπιδοφόρες θεραπευτικές αγωγές, λένε οι ειδικοί, βασίζονται σε ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια κι αφορούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ατόμων με εμβοές. Χρησιμοποιώντας συσκευές σάρωσης του μυαλού, όπως απεικόνιση μέσω μαγνητικού συντονισμού (ΜRΙ), οι ερευνητές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ερμηνεία των ήχων και για την παραγωγή φοβικών συναισθημάτων είναι ιδιαιτέρως δραστήριες στα άτομα που παραπονιούνται για εμβοές.

«Βρήκαμε ότι οι εμβοές δεν έχουν να κάνουν τόσο με το σφύριγμα στα αυτιά, όσο με το σφύριγμα στον εγκέφαλο», είπε ο Τhomas Brozoski, ερευνητής εμβοών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Illinois. Πράγματι οι εμβοές μπορεί να είναι έντονες σε άτομα με απώλεια ακοής, ακόμα και σε άτομα των οποίων το ακουστικό νεύρο έχει πλήρως κοπεί. Με την απουσία φυσιολογικού ακουστικού ερεθίσματος, ο εγκέφαλος είναι όπως ένας οδηγός που αναζητεί ραδιοφωνικό σταθμό σε περιοχή εκτός δικτύου. Ανοίγει την ένταση προσπαθώντας να συντονιστεί, αλλά το μόνο που λαμβάνει είναι ενοχλητικά παράσιτα.

Ο Richard Salvi, διευθυντής του Κέντρου Ακοής και Κώφωσης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε ότι τα παράσιτα θα μπορούσαν να είναι «νευρικός θόρυβος» - ο ήχος των νεύρων που πυροδοτούν. Ή, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μνήμη υπολειπόμενου ήχου.

Κατά μήκος της διαδρομής όταν ένα σήμα ταξιδεύει από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά να προκαλέσουν εμβοές. Εάν οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τον προκαλεί για να ξεκινήσει και να επιμένει τις εμβοές, μπορούν να ψάξουν για τις θέσεις στο σύστημα και στα κομμάτια του, όπου η θεραπευτική παρέμβαση θα μπορούσε να σταματήσει τις εμβοές.

Το 2009 στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD) χρηματοδότησε ένα συνέδριο ερευνητών για τις εμβοές να μιλήσουν και να αναπτύξουν νέες ιδέες για πιθανές θεραπείες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μια σειρά από πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων:

Ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ακοή. Τα εμφυτευμένα βοηθήματα ήδη υπάρχουν για να μειώσουν το τρέμουλο της νόσου του Πάρκινσον και το άγχος της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να εξομαλύνουν τα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται σε εμβοές.

Επαναληπτική διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS). Αυτή η τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι για να δημιουργήσει μικρούς μαγνητικούς παλμούς, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των ατόμων με επιληψία. Προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους με rTMS, που χρηματοδοτείται από το NIDCD, βοηθούν τους ερευνητές να εντοπιστούν οι καλύτερες θέσεις στον εγκέφαλο για την τόνωση προκειμένου να καταστείλουν τις εμβοές. Οι ερευνητές, επίσης, αναζητούν τρόπους για να εντοπίσουν τα άτομα που είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλά στις συσκευές διέγερσης.

Υπερκινητικότητα και εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει υπερκινητικότητα στα νευρωνικά δίκτυα, μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο. Κατανόηση ειδικά στην περιοχή του εγκεφάλου απο όπου ξεκινά αυτή η υπερκινητικότητα και πώς εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που χρησιμοποιούν εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου για να ηρεμήσει τα νευρωνικά δίκτυα και τη μείωση των εμβοών.

Επαναφορά του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη. Οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να επωφεληθούν από τον τονοτοπικό(tonotopic) χάρτη, ο οποίος οργανώνει νευρώνες στον ακουστικό φλοιό, που να ανταποκρίνονται σύμφωνα με τη συχνότητα του ήχου. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια αλλαγή στην οργάνωση του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο. Με την κατανόηση του πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν τεχνικές για να φέρουν τον χάρτη πίσω στο φυσιολογικό και έτσι την ανακούφιση εμβοών.

Ελληνας γιατρός βάζει τέλος στον εφιάλτη των εμβοών!

Τέλος στον εφιάλτη των εμβοών από τις οποίες υποφέρουν χιλιάδες άνθρωποι υπόσχεται να δώσει η ανακάλυψη Ελληνα επιστήμονα αναφορικά με τα αίτια που τις προκαλούν. Στο πλαίσιο μελέτης πάνω σε φάρμακο για την επιληψία, ο Θάνος Τζουνόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του University of Pittsburgh School of Medicine, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι εμβοές συνδέονται με την υπερδραστηριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας.

Μελετώντας προσεκτικά τις βιοφυσικές ιδιότητες των μικροσκοπικών καναλιών που ονομάζονται KCNQ, μέσω των οποίων ταξιδεύουν τα ιόντα καλίου προς και από τα κύτταρα του ραχιαίου κοχλιακού πυρήνα, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα καλίου μέσα στα κανάλια των εν λόγω κυττάρων. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ίδια τα κύτταρα υπερδραστήρια, με αποτέλεσμα να παράγουν παλμούς ακόμα και όταν δεν αντιλαμβάνονται ήχους. «Τα κανάλια KCNQ λειτουργούν ως αποτελεσματικά “φρένα” που μειώνουν την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα των νευρώνων» εξηγεί ο Τζουνόπουλος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, εξέτασε εν συνεχεία αν μια εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δραστική ουσία που ονομάζεται retigabine και ενισχύει τη δραστηριότητα στα κανάλια KCNQ μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη εμβοών.

Οπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε retigabine αμέσως μετά την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα θορύβου δεν εκδήλωσαν εμβοές, τη στιγμή που το 50% των πειραματόζωων που δεν πήραν το εν λόγω φάρμακο εμφάνισαν διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την πάθηση. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας, τονίζοντας ότι τα κανάλια KCNQ θα πρέπει να αποτελέσουν τον νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εκδήλωση εμβοών στους ανθρώπους. Η οικογένεια KCNQ απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές υπομονάδες, τέσσερις εκ των οποίων παρουσιάζουν ευαισθησία στη retigabine. Ο Τζουνόπουλος και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο ειδικά για δύο από τις υπομονάδες που σχετίζονται με τις εμβοές, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρενεργειών.

Μετά το 1985 οι γιατροί είχαν τα εργαλεία για να διακρίνουν τα είδη εμβοών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προέλευση των εμβοών δεν είναι ακόμη πλήρως σαφής. Ωστόσο, μετά το 1985 έχει αποδειχθεί από διάφορους συγγραφείς είναι ότι οι ενδογενής εμβοές σχετίζονται σημαντικά με δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο κροταφικό λοβό (περιοχή Brodmann 41). Ακόμα κι αν πολλές ερεθιστικές εστίες σε διαφορετικά επίπεδα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι υπεύθυνες για τη γέννεση των εμβοών, μόνο κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, οι γιατροί είχαν τα εργαλεία για να διακρίνουν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη εμβοών: 1)φυσήματα, 2)μη αποκρύψιμες ή εξωγενείς εμβοές, 3)αποκρύψιμες ή ενδογενείς εμβοές, και 4)οι καθυστερήσεις και οι αναντιστοιχίες της μεταφοράς δεδομένων εντός των αιθουσαιοακουστικών (statoacoustic) οδών (δηλαδή, σύνδρομο αργού εγκεφαλικού στελέχους). Ασθενείς με αποκρύψιμες ή ενδογενή εμβοές προτιμούν να τις καλύπτουν με εξωτερικούς ήχους.

Τρεις ζώνες εμβοών μπορεί να οριοθετούνται εύκολα σύμφωνα με ακοομετρήσεις εντός του πεδίου της ακοής:

(1) εμβοές χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από 750 Hz, Εικ. 1

(2) εμβοές μέσων συχνοτήτων, 1-2 kHz, Εικ. 2 και

(3) εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πάνω από 2-10 kHz ή ακόμα και 12 kHz, Εικ 3

Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere

Σχήμα 1. Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων είναι πιο συχνές σε νόσο του Meniere και κάποιες άλλες κορυφοκοχλιακές διαταραχές.

Σχήμα 2. Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθένειες όπως η ωτοσκλήρυνση

Σχήμα 2. Εμβοές μέσων συχνοτήτων εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθένειες όπως η ωτοσκλήρυνση

Σχήμα 3. Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.

Σχήμα 3. Εμβοές υψηλών συχνοτήτων, πιο συχνά ταιριάζουν και σχετίζονται με παθήσεις όπως το ακουστικό τραύμα, το τραύμα του κρανίου, καρδιαγγειακές βλάβες, το άγχος, και τοξικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής χρήσης νικοτίνης ή την κατάχρηση ναρκωτικών, καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τα σήματα που συνδέονται με το συνεχή βουητό που ακούνε στα αφτιά τους τα άτομα που εκδηλώνουν τις λεγόμενες εμβοές, μελετώντας τον εγκέφαλο ασθενούς που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω επιληψίας.

Τοποθετήθηκαν 164 ηλεκτρόδια απευθείας στον εγκέφαλο του άνδρα ώστε να ιχνογραφηθούν οι επιληπτικές κρίσεις που εκδήλωνε παράλληλα με τις εμβοές. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν την καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα των επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο δυνατές και επεισοδίων κατά τα οποία οι εμβοές ήταν πιο ήπιες.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι εμβοές, αυτοί οι επίμονοι ήχοι-φαντάσματα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Συνήθως ο ήχος μοιάζει με κουδούνισμα, όμως μπορεί να είναι οτιδήποτε, από συριγμό έως βρυχηθμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, αρχική ένδειξη για την εκδήλωσή τους είναι η μερική απώλεια ακοής, συχνά λόγω δυνατών ήχων, με επακόλουθες βλάβες στα ακουστικά κύτταρα που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε νευρικά σήματα στο έσω ους. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στην απώλεια αυτή, όμως η οι διεργασίες που παρατηρούνται προκαλούν στο άτομο την εντύπωση ότι ακούει έναν ήχο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών είχαν γίνει προσπάθειες να εντοπιστούν αυτές οι μεταβολές στον εγκέφαλο με τη χρήση Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI). Ωστόσο, η τεχνική αυτή είναι λιγότερο ακριβής από τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της νέας δοκιμής.

Η περίπτωση του άνδρα που συμμετείχε στην έρευνα είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για να μελετηθούν οι εμβοές, καθώς ο ασθενής χρειαζόταν επεμβατική παρακολούθηση με χρήση ηλεκτροδίων λόγω της δυσίατης επιληψίας από την οποία πάσχει, όμως παράλληλα εκδήλωνε και εμβοές.

χαρτογράφησαν τις εμβοές στον ανθρώπινο εγκέφαλο (1)

Προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή των επιληπτικών κρίσεων, ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του 50χρονου άνδρα για διάστημα δύο εβδομάδων, πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή τους.

Υποβάλλοντας τον άνδρα σε μεμονωμένα ηχητικά αποσπάσματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω ακουστικών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καταγράψουν και να μελετήσουν τα ρυθμικά εγκεφαλικά κύματα λόγω της συγχρονισμένης ενεργοποίησης πολλών νευρώνων, μια διεργασία που συνδέεται με την εκδήλωση των εμβοών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν εστιάζεται μόνο στον ακουστικό φλοιό αλλά σε πολλές από τις υπό μελέτη περιοχές του εγκεφάλου.

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των εμβοών

1) Οι εμβοές ακούγονται ελάχιστα και μόνο όταν τις προσέχεις.

2) Οι εμβοές ακούγονται λίγο αλλά τις αγνοείς, αρκεί να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δεν σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.

3) Οι εμβοές ακούγονται και τις αγνοείς με δυσκολία, προβληματίζεσαι μήπως σε βλάψουν. Με μικρή προσπάθεια καταφέρνεις να μην σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.

4) Οι εμβοές ακούγονται πάντα και είναι ενοχλητικές, αγχώνεσαι πως θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου με αυτές. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, τελικά όμως τα καταφέρνεις στίς καθημερινές σου δραστηριότητες.

5) Οι εμβοές είναι μόνιμο πρόβλημα που σε απασχολεί όλη την ημέρα. Σε επηρεάζει σοβαρά στην καθημερινότητα και στη δουλειά σου.

Αν βρίσκεστε στην κατηγορία 3, 4, ή 5 πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος με τους εξής τρόπους :

1 Πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε. Οι βαθιές αναπνοές σας βοηθούν σε αυτό. Προσπαθήστε κάθε 10 λεπτά να χαλαρώνετε παίρνοντας 3 με 4 βαθιές αναπνοές.

2. Αφού μάθετε καλά την τεχνική των αναπνοών, προσπαθήστε να καταλάβετε πότε είσαστε αγχωμένοι. Γρήγορες αναπνοές και ταχυκαρδία δηλώνουν ανησυχία, πίεση, και άγχος. Όταν συμβαίνει, χαλαρώστε και αρχίστε τις αναπνοές.

3. Διάφορες ασκήσεις μπορούν να σας χαλαρώσουν. Συσπάσθε όλους του μύες του σώματος σας για 5 λεπτά και μετά χαλαρώστε. Κάντε την άσκηση αυτή αρκετές φορές την ημέρα. Σύντομα θα αισθάνεσθε πότε βρίσκεστε σε ένταση και πότε όχι.

4. Η φαντασία σας βοηθάει για να χαλαρώσετε. Συγκεντρωθείτε σε κάποιο όμορφο αντικείμενο στον χώρο σας χωρίς να σκέφτεστε τίποτα άλλο ή κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι που σας ευχαριστεί. Αυτή η μικρή περίοδος χαλάρωσης μερικές φορές είναι πιο ωφέλιμη από ένα σύντομο ύπνο.

5 Η γυμναστική θα σας βοηθήσει πολύ. Η αερόβια άσκηση και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν σας κάνουν να αισθάνεστε δυνατοί και ευδιάθετοι.

6. Βάλτε το χαμόγελο στην ζωή σας. Μοιραστείτε το πρόβλημα σας με τους συγγενείς και φίλους σας. Θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν.

7. Μην σκέφτεστε συνέχεια πως να πολεμήσετε τις εμβοές. Προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε και συμβιώσετε μαζί τους.

8. Μάθετε για τις εμβοές . Όσα περισσότερα ξέρετε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

9. Αποφύγετε τους θορύβους και τις υψηλές εντάσεις. Σας κουράζουν και μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές.

10. Εφαρμόστε δικές σας ιδέες και τεχνάσματα για την αντιμετώπιση των εμβοών.

βουητο ζάλη ίλιγγος συμπτωματα πονοκεφαλοσ ζαλαδα

Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβοών

Από τη Βρετανική ένωση εμβοών.

1. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή περίπου το 10% του πληθυσμού θα έχει εμπειρία εμβοών. Και τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου και αν και είναι οι εμβοές πιο συχνές στους ηλικιωμένους μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής. Η αντίληψη ήχου μπορεί να έχει σχεδόν κάθε ποιότητα και ένταση, και ορισμένες φορές μπορεί να περιγραφεί περισσότερο σύνθετος ήχος ακόμη και μουσική.

2. Οι περισσότερες εμβοές είναι ήπιες και είναι σχετικά σπάνιο να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα αλλάζοντας σοβαρότητα. Η φυσική ιστορία των εμβοών στους περισσότερους ασθενείς είναι μια οξεία φάση της αγωνίας όταν το πρόβλημα αρχίζει, ακολουθούμενη από τη βελτίωση την πάροδο του χρόνου. Αλλά για μια μειοψηφία των ασθενών η αγωνία είναι συνεχής και πολύ σημαντική, και θα απαιτήσει στήριξη από ειδικούς.

3. Οι εμβοές είναι πιο συχνές σε άτομα με απώλεια ακοής. Ο επιπολασμός των εμβοών είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων με προβλήματα ακοής, αλλά η σοβαρότητα στις εμβοές σχετίζεται ελάχιστα με το βαθμό απώλειας της ακοής. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουμε εμβοές, με ένα εντελώς φυσιολογικό ακουόγραμμα.

4. Οι εμβοές μπορεί να συσχετιστούν με μία αίσθηση βουλώματος στα αυτιά για λόγους που δεν είναι σαφείς. Εμβοές και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθηση απόφραξης στα αυτιά, παρά την κανονική πίεση του μέσου αυτιού και την κινητικότητα του τυμπάνου. Η ωτοσκόπηση και η τυμπανομετρία, μπορεί να αποκλείσει την δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αποσυμφορητικά και τα αντιβιοτικά είναι σπάνια χρήσιμα.

5. Κάνοντας μία αρνητική πρόγνωση για τις εμβοές ώτων είναι πιθανό να επηρεάσουμε αρνητικά τον άρρωστο. Είναι πάρα πολύ συχνό και επιβλαβές να ακούσει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις εμβοές στο αυτί του. Οι αρνητικές αυτές δηλώσεις δεν είναι όχι μόνο άχρηστες, αλλά και τείνουν να εστιάζουν την προσοχή του ασθενούς στις εμβοές του και να επιδεινώνουν την αγωνία του. Μια θετική στάση είναι γενικά χρήσιμη και υπάρχουν πολλές εποικοδομητικές δηλώσεις που μπορούν να γίνουν σχετικά με τις εμβοές, όπως: οι περισσότερες εμβοές μειώνονται ή εξαφανίζονται με το χρόνο! Οι εμβοές δεν είναι ένας πρόδρομος απώλειας της ακοής!

6. Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος με ήχους είναι χρήσιμος. Χρήσιμες πηγές ήχου για τη μείωση του παρασίτου ήχου των εμβοών περιλαμβάνουν, ήσυχη μουσική, έναν ανεμιστήρα ή ένα χαρακτηριστικό ήχο τρεχούμενου νερού. Υπάρχουν φθηνές συσκευές που παράγουν ήχους του περιβάλλοντος, και αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την κατάκλιση.

7. Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι χρήσιμο. Η προσπάθεια για να ακούσετε προκαλεί αυξημένη κεντρική ακουστική δραστηριότητα και το κέρδος αυτής της αυξημένης ευαισθησίας μπορεί να επιτρέψει να αναδυθούν εμβοές ή, εάν ήδη υπάρχουν, να επιδεινωθούν. Διόρθωση οποιαδήποτε απώλειας ακοής, μειώνει το κεντρικό ακουστικό κέρδος και έτσι μειώνει το επίπεδο των εμβοών. Ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα ακόμα και αν η απώλεια ακοής είναι σχετικά ήπια και η ενίσχυση δεν θα έπρεπε κανονικά να χρειάζεται. Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές έχουν τονίσει την αξία της ακοομετρίας για την επιλογή τών αρρώστων, και αυτή είναι η οριστική βάση για τις αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα των ασθενών για ενίσχυση ακοής. Κατά την άποψή μας, όλοι οι άνθρωποι που περιγράφουν εμβοές αξίζουν μια ακουολογική αξιολόγηση. Οι αποφάσεις για το πότε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και τι είδους θα είναι αυτό ανήκουν στον ωτορινολαρυγγολόγο και είναι ξεχωριστές για τον κάθε ασθενή.

8. Υποκείμενη παθολογία είναι σπάνια, αλλά πρέπει να διερευνηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές οφείλονται σε αυξημένη ευαισθητοποίηση της αυθόρμητης ηλεκτρικής δραστηριότητας του ακουστικού συστήματος που δεν είναι συνήθως αντιληπτή. Μπορεί όμως να είναι ένα σύμπτωμα μιάς θεραπεύσιμης και σημαντικής ωτολογικού τύπου παθολογίας, όπως αιθουσαίου σβαννώματος ή ωτοσκλήρυνσης. Κάποιος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αν οι εμβοές είναι μονόπλευρες, ή αν έχουν σφύζοντα χαρακτήρα.

9. Δεν υπάρχει φάρμακο με άμεσο ρόλο για τις εμβοές, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συναφών συμπτωμάτων όπως ίλιγγος, αϋπνία, άγχος ή κατάθλιψη. Επίσης, δεν υπάρχουν συμβατικά ή συμπληρωματικά φάρμακα που να έχει αποδειχθεί ότι έχουν συγκεκριμένη επίδραση στις εμβοές. Υπάρχει και η άποψη ότι επανειλημμένες ανεπιτυχείς θεραπείες επιδεινώνουν τις εμβοές.

10. Η αυτοβοήθεια είναι συχνά αποτελεσματική.

Ένα άλλο μέτρο χρήσιμο για την ποσοτικοποίηση των εμβοών και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή ζωή είναι το ερωτηματολόγιο των εμβοών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παρακολούθησης, για τη μέτρηση της προόδου.

Ερωτηματολόγιο  εμβοών

Ερωτηματολόγιο εμβοών για τους ασθενείς

THI (Tinnitus Handicap Inventory). Από την Βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας

ΟΔΗΓΙΕΣ: Ο σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου είναι να εντοπίσει τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνετε λόγω των εμβοών σας, και να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βαθμού των λειτουργικών, κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων που μπορεί να σας προκαλούν. Είναι επίσης χρήσιμο για την επαναξιολόγηση και την παρακολούθηση της πορείας σας.

Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι έγκυρο και αξιόπιστο, έχει δε μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα.

Οι περισσότερες πρακτικές που αξιολογούν ασθενείς χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για την ποσοτικοποίηση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώστε αυτό το ερωτηματολόγιο σημειώνοντας τις απαντήσεις σας δίπλα σε κάθε ερώτηση. Σας παρακαλούμε να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση. Παρακαλούμε μην παραλείψετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις

Ερωτηματολόγιο  εμβοών για τους ασθενείς

Ηχοθεραπεία - ηχοκάλυψη των εμβοών

Ποικίλες θεραπευτικές στρατηγικές χρησιμοποιούν ήχο για να μειώσουν την ένταση και την αίσθηση των εμβοών. Οι ηχοθεραπείες μπορεί να χρησιμοποιούν τόσο φορητές (με ακουστικό) όσο και μη-φορητές συσκευές (όπως επιτραπέζια μηχανήματα ήχου ή ακόμη και ένα βουητό του ανεμιστήρα). Συχνά, ήχος όπως ο λευκός θόρυβος, χρησιμοποιείται για να καλύπτει πλήρως ή μερικώς τις εμβοές. Οι ηχοθεραπείες, σε γενικές γραμμές, είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με παροχή συμβουλών.

Βρείτε ποιο κάτω ποιος ήχος καλύπτει τις δικές σας εμβοές.

Ακόμη το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε στα πόσα Hertz αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τους ήχους, και θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της ακοής σας. Θα ακούσετε έναν ήχο στο βίντεο και απο το πόσο νωρίς θα τον αισθανθείτε, θα ανακαλύψετε αν έχετε σούπερ ακοή, εξαιρετική, πολύ καλή ή και κάτω του μετρίου. Αφού ολοκληρώσετε το τεστ, συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.

Ακόμη σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορούμε να αντιληφθούμε ήχους στη συχνότητα των 8,000 Hz.

Οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών μπορούν να ακούσουν κατά μέσο όρο συχνότητες στα 12,000 Hz.

Και τις συχνότητες των 15,000 Hz μπορούν να τις ακούσουν άνθρωποι μικρότεροι των 40 ετών.

Αν θέλετε να μάθετε πόσων ετών είναι τα αφτιά σας, ακούστε το ηχητικό κλιπ που ακολουθεί.

Ακόμη το παρακάτω ερωτηματολόγιο, θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της ακοής σας

Test ακοής

Αν απαντήσετε καταφατικά σε τρία ή περισσότερα από τα ερωτήματα που ακολουθούν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο.

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε το τηλέφωνο;

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον γύρω σας;

* Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μία συζήτηση όταν μιλούν ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερα άτομα;

* Καταβάλετε προσπάθεια για να κατανοήσετε μία συζήτηση;

* Έχετε την εντύπωση ότι οι γύρω σας δεν μιλούν καθαρά ή μουρμουρίζουν;

* Παρανοείτε ό,τι λένε οι άλλοι και απαντάτε λάθος;

* Ζητάτε συχνά από τους άλλους να επαναλάβουν ό,τι είπαν;

* Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τον λόγο των γυναικών και των παιδιών;

* Παραπονούνται οι γύρω σας ότι βάζετε πολύ δυνατά την τηλεόραση;

* Ακούτε συχνά ένα κουδούνισμα, ένα βουητό ή έναν υπόκωφο ήχο;

* Σας μοιάζουν μερικοί ήχοι πολύ δυνατοί;